/ - EPA
01/06/2023 u 09:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zabrinjavajuća poruka kineskog predsjednika: Pripremite se na najgori scenario

Očigledno, kineski lider priprema naciju za sukobe, samo je pitanje pretjeruje li, piše CNN

Kineski predsjednik Si Đinping sazvao je hitni sastanak s glavnim zvaničnicima za bezbjednost u zemlji i pozvao ih da se pripreme za najgori scenario.

On je zatražio da pojačaju napore kako bi očuvali Kinu od unutrašnjih i spoljnih prijetnji.

- Složenost i kompleksnost pitanja nacionalne bezbjednosti s kojima se trenutno suočavamo značajno su porasli. Moramo razmišljati o najgorem mogućem scenariju i podvrgnuti se velikim testovima jakih vjetrova i talasa, pa čak i opasnog, olujnog mora”, bio je sklon metaforama Si dok se obraćao najistaknutijim članovima Komunističke partije- prenosi CNN.

Motive za takav govor nije pronašao samo u spoljnoj nego i unutrašnjoj politici. Kina se nalazi pred cijelim nizom izazova, u prvom redu ekonomskih koji su se pojavili zbog uticaja “spoljnjih faktora”. Sankcije i trgovinski rat značajno su narušili dominaciju na koju je Kina navikla kroz proteklih deset i više godina.

- Moramo ubrzati i modernizovati državne bezbjednosne sisteme i mogućnosti, s fokusom ih napraviti efikasnijima u praksi - naglasio je kineski predsjednik, referišući se pritom na “stvarne bitke”.

Očigledno, kineski lider priprema naciju za sukobe, samo je pitanje pretjeruje li kad upozorava na najgori scenario. Od prvog dana vladavine koja traje već tačno deset godina, ovaj najmoćniji lider u modernoj kineskoj istoriji, insistira na što “efikasnijoj bezbjednosti”.

Pod time se misli na stroži nadzor građana, stranaca u Kini, kolanju informacija unutar zemlje, iz zemlje i u zemlju… Želi što maksimalniju kontrolu jer to vidi kao preventivno djelovanje, u skladu sa stavom da je za globalnije ambicije potreban “mir u kući”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. septembar 2023 21:29