/ - PHOTO BY DAVID THIELEN ON UNSPLASH
11/05/2023 u 08:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte ispod 77 dolara

Trgovci su se fokusirali na izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koje je, prema navodima tržišnih izvora, pokazao rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici oko 3,6 miliona barela

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 77 dolara, pritisnute neočekivanim rastom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koji je podstakao zabrinutost za potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila niža 60 centi nego na zatvaranju trgovine u utorak i iznosila je 76,84 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 69 centi nižoj cijeni, od 73,02 dolara.

Trgovci su se fokusirali na izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koje je, prema navodima tržišnih izvora, pokazao rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici oko 3,6 miliona barela. Porasle su i zalihe benzina, 399 hiljada barela, prenosi Hina.

Analitičari koje je anketirao Reuters prognozirali su da će API-jev izvještaj pokazati blagi pad zaliha sirove nafte, 900 hiljada barela, i pad zaliha benzina 1,2 miliona barela.

Neočekivani rast zaliha u SAD-u i smanjeni kineski uvoz sirove nafte i slabiji rast izvoza u travnju podstakli su zabrinutost za globalnu naftnu potražnju.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) mogla bi još neko vrijeme zadržati kamatne stope na povišenim nivoima, tumači Reuters.

Predsjednik njujorške podružnice centralne banke, John Williams, rekao je u utorak da je inflacija i dalje previsoka i da će Fed ponovno podići kamatne stope bude li potrebno, iako je banka odustala od objave smjernica o potrebi podizanja troškova zaduživanja u budućnosti.

Na tržištu očekuju i mjesečni izvještaj Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) koji će biti objavljen danas, kako bi saznali hoće li grupa i njeni saveznici morati ponovno smanjiti proizvodnju kako bi podržali cijene.

OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, odlučili su od maja do kraja godine smanjiti proizvodnju dodatnih 1,16 miliona barela dnevno, a okupiće se na redovnom sastanku 4. juna.

"Trgovci smatraju da smanjenje proizvodnje OPEC+ neće u potpunosti amortizovati teškoće koje su pred globalnom privredom”, rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

On je dodao da bi se cijene nafte mogle oporaviti ako OPEC+ preduzme nove mjere ili ako se smiri situacija u američkim bankama.

Tržišta prate i razgovore američkog predsjednika Joea Bidena i visoko rangiranih republikanskih zastupnika o podizanju limita zaduživanja koji trenutno iznosi 31,4 bilion dolara, kako bi država mogla uredno servisirati finansijske obveze.

OPEC je odvojeno objavio da je u utorak cijena barela korpe nafte njegovih članica pala 23 centa, na 76,31 dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
CIJENA NAFTDOLARI
14. april 2024 18:42