Илустрација / - EKONOMSKEVESTI.COM
15/12/2021 u 08:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Забринутост за потражњу спустила циjене нафте према 73 долара

На лондонском тржишту циjена барела jе након подна пала 98 центи у односу на претходно затварање и износила jе 73,41 долара. У Њуjорку се барелом трговало по 93 цента нижоj циjени, од 70,36 долара

Циjене нафте пале су у уторак на међународним тржиштима према 73 долара, након што jе Међународна агенциjа за енергиjу (ИЕА) обjавила да би нова вариjанта корона вируса омикрон могла наштетити опоравку глобалне потражње.

На лондонском тржишту циjена барела jе након подна пала 98 центи у односу на претходно затварање и износила jе 73,41 долара. У Њуjорку се барелом трговало по 93 цента нижоj циjени, од 70,36 долара, преноси Хина.

У фокусу трговаца jе извjештаj ИЕА-е коjа jе снизила процjену глобалне потражње за нафтом у овоj и наредноj години, за по 100 хиљада барела дневно, наjвише због нових ограничења путовања и њиховог очекиваног удара на потрошњу млазног горива.

Владе широм свиjета, укључуjући Велику Британиjу и Норвешку, построжиле су ограничења како би зауставиле ширење нове вариjанте коронавируса омикрона.

"Очекуjе се да ће нагли раст броjа нових случаjева ковида-19 привремено закочити опоравак потражње за нафтом коjи jе у току, али неће промиjенити тренд", обjавила jе ИЕА у мjесечном извjештаjу о нафти.

Организациjа земаља извозница нафте (ОПЕК) у понедjељак jе подигла прогнозу свjетске потражње за нафтом у првом тромjесечjу наредне године и потврдила прогнозу о повратку потрошње на претпандемиjски ниво, оциjенивши да ће утицаj омикрона бити благ и кратког даха.

ОПЕК и његови савезници, укључуjући Русиjу, недавно су потврдили да ће поступно повећавати понуду почетком наредне године, па би тако и у jануару требало да на тржиште избацуjу додатних 400 хиљада барела дневно, након знатног смањења производње у прошлоj години.

Расположење на тржишту пригушила jе и Азиjска развоjна банка (АДБ) благо сниженом процjеном раста економиjа у азиjско-пацифичкоj региjи у овоj и наредноj години, због ризика и неизвjесности коjу доноси ширење омикрона, а то би могло угрозити и потражњу за нафтом.

Одвоjено jе ОПЕК на своjим интернет страницама обjавио да jе барел референтне корпе нафте његових чланица у понедjељак износио 74,03 долара, што значи да му jе циjена пала 1,34 долара у односу на претходни трговински дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 20:43