/ - UNSPLASH
11/01/2024 u 18:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zagrijavanje okeana doprinijelo "čudnim" vremenskim priikama širom svijeta

Okeani apsorbuju 90 odsto toplote koja se oslobađa emisijom ugljenika iz sagorijevanja fosilnih goriva zbog čega su okeani najočigledniji pokazatelj globalnog zagrijavanja

U periodu intenzivne klimatske krize zapanjujuće visoke temperature okeana izmjerene 2023. godine doprinijele su "čudnim vremenskim prilikama" širom svijeta, otkrivaju novi naučni podaci.

Okeani apsorbuju 90 odsto toplote koja se oslobađa emisijom ugljenika iz sagorijevanja fosilnih goriva zbog čega su okeani najočigledniji pokazatelj globalnog zagrijavanja.

U svjetskim okeanima su 2023. godine izmjerene rekordno visoke temperature, a podaci su pokazali da su u posljednjoj deceniji okeani svake godine bili topliji nego prethodne godine, tvrde naučnici, prenose Nezavisne.

Povećanje temperature je takođe dovelo do rekordnih nivoa stratifikacije temperature vode u okeanima, jer se topla voda sa površine sve manje miješa sa hladnijom vodom na većim dubinama.

Ovo pojava smanjuje količinu kiseonika u okeanima i ugrožava život u moru, a takođe smanjuje količine ugljen-dioksida i nivo toplote koje okeani i mora mogu u budućnosti da apsorbuju.

Pouzdana mjerenja temperature okeana počela su 1940-ih godina, ali je vjerovatno da su okeani sada najtopliji u posljednjih 1.000 godina i zagrijavaju se brže nego bilo kada u posljednjih 2.000 godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:23