Захарова / Фото: Пресс-служба МИД РФ /
14/04/2022 u 18:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Захарова осуђује санкције за Додика: Запад жели Балкан по свом шаблону

Запад спроводи злонамјерну и деструктивну политику, тврди потпаролка Министарства унутрашњих послова

Москва осуђује америчке и британске санкције против српског члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика и других званичника земље, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Како је казала, Запад настоји да преформатира Балкан по сопственим мјерилима.

- Одлучно осуђујемо унилатерална персонална ограничења уведена Додику и бројним званичницима те државе- наводи се у саопштењу портпаролке објављеном на сајту МИП-а.

Према њеним ријечима, таква пракса незаконитих санкција најмање може да осигура реализацију позитивне агенде, да јача повјерење, међунационалну слогу, мир и стабилност у Босни и Херцеговини и региону у цјелини.

- Очигледно је да Запад, спроводећи такву злонамерну и деструктивну политику, тежи само једној ствари, а то је да преобликује Балкан по сопственим шаблонима наносећи штету националним интересима земаља региона, да под измишљеним изговорима елимише све неистомишљенике и оне који се не слажу са западном неоколонијалном политиком- оцијенила је Захарова.

Москва је, како каже, увјерена да је Балкан територија равноправне сарадње, а не конфронтације и свођења рачуна.

- С тим у вези, Русија апелује на све спољне учеснике да одустану од егоистичних приступа и да се врате конструктивној сарадњи- закључила је Захарова.

Велика Британија је у понедељак саопштила да је увела санкције Додику и предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић због, како се наводи „покушаја поткопавања легитимитета и функционалности Босне и Херцеговине“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:25