Marija Zaharova / - FOTO: SHUTTERSTOCK
25/03/2024 u 10:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaharova: SAD pokušavaju spasiti Ukrajinu pominjanjem ISIL-a

Rusija je dovela u sumnju tvrdnje SAD-a da je Islamska država (ISIL) odgovorna za napad na koncertnu dvoranu u blizini Moskve u kojem je ubijeno 137 ljudi, a ranjeno 182.

U najsmrtonosnijem napadu na ruskoj teritoriji od talačke krize u Beslanu 2004. kada su islamisti oteli više od 1000 ljudi, uključujući stotine djece, četiri naoružana muškaraca upala su u petak u trgovački centar Crocus City Hall, u kojem se nalazi i koncertna dvorana, i otvorili vatru na ljude koji su čekali da počne rock koncert grupe Picnic.

Islamska država je preuzela odgovornost za napad, a SAD su saopštile kako vjeruju da iza napada stoji ISIL. Iz Vašingtona su podsjetili da su početkom mjeseca upozorili Rusiju da raspolažu s informacijama o neminovnom napadu na ruskom tlu.

- Nakon napada na koncertnu dvoranu u predgrađu Moskve, SAD pokušava spasiti Ukrajinu pominjanjem terorističke grupe Islamska država (ISIL), zabranjene u Rusiji, te prikriti sebe i režim Zelenskog koji je stvorio - napisala je portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u autorskom članku za Komsomolskaju Pravdu, prenosi Indeks.hr.

Amerikanci upozoravaju: ISIS-K sprema novi teroristički napad u narednih šest mjeseci

Američki politički inženjeri, kako je navela, satjerali su se u ćošak svojim pričama da je napad na Crocus City Hall izvela teroristička grupa ISIL.

- Otuda svakodnevni pokušaji Vašingtona da pokriju sebe i režim Zelenskog strašenjem ISIL-om - istakla je Zaharova.

On tvrdi da postoji niz faktora koji direktno i indirektno ukazuju na umiješanost američkih vlasti u, kako je navela, sponzoriranje ukrajinskog terorizma. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:39