ВЈЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО:: SHUTTERSTOCK
23/02/2022 u 21:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Закерберг развија вјештачку интелигенцију за стварање виртуелних свјетова

“Мета” је недавно објавила да је њен истраживачки тим развио нови суперкомпјутер вјештачке интелигенције који ће, када буде завршен средином 2002., бити најбржи на свијету

Компанија “Мета”, власница Фејсбука, развија вјештачку интелигенцију са циљем изградње виртуелних свјетова путем говора и превода између језика, објавио је у сриједу њен извршни директор Марк Закерберг.

Закерберг је увјерен да ће’ метаверзум’, футуристичка идеја виртуелних свјетова у којима корисници могу радити, дружити се или се играти, бити насљедник мобилног интернета, преносе агенције, јављају медији.

За метаверзум, дигитални свијет у којем се спаја физичка и виртуелна стварност, Закерберг каже да је не много начина крајњи израз друштвене технологије.

А кључ који нам отвара врата напретку је вјештачка интелигенција, рекао је Закерберг на догађају “Инсиде тхе Лаб” који је организује његова компанија.

“Мета”, рекао је, ради на новој класи АИ модела који ће људима омогућити да опишу свијет и створе његове дијелове.

Илустровао је то концептом вјештачке интелигенције “Буилдер Бот” који корисницима омогућава да опишу што желе да се вјештачком интелигенцијом створи.

Илустровао је то и приказом аватара на острву који је говором наредио вјештачкој интелигенцији да створи плажу и дода облаке, дрвеће па чак и ћебе за пикник.

“Како та технологија буде напредовала, моћи ћемо креирати нијансиране свјетове како бисмо само уз помоћ гласа истраживали и дијелили искуства с осталима”, рекао је Закерберг.

Он је такође рекао да “Мета” ради на егоцентричним подацима, који укључује гледање свјетова у ‘првом лицу’, заједно с конзорцијумом 13 универзитета и лабораторија.

Ствара се и јединствени систем вјештачке интелигенције који ће омогућити превођење између свих писаних језика, а ради се и на универзалном преводиоцу говора.

“Мета” је недавно објавила да је њен истраживачки тим развио нови суперкомпјутер вјештачке интелигенције који ће, када буде завршен средином 2002., бити најбржи на свијету.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 05:51