/ - Фото: Твитер
25/01/2022 u 10:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Западни лидери прогласили јединство против пријетње Русије Украјини

Неке чланице НАТО-а, укључујући Данску, Шпанију, Француску и Холандију, већ планирају или разматрају слање борбених авиона и ратних бродова у источну Европу како би ојачали одбрану у региону

Амерички предсједник Джо Бајден рекао је да постоји "потпуна једногласност" с европским лидерима око гомилања руских трупа на граници с Украјином, пише ББЦ, преноси Рadio Slobodna Evropa.

Предсједник Бајден је у понедјељак одржао видео позив са европским савезницима док западне силе теже заједничкој стратегији против руских акција.

Велика Британија је упозорила Русију на "брзе" и "без преседана" санкције ако дође до упада. Русија пориче планове за инвазију на Украјину, упркос томе што има око 100.000 војника.

Позиву су се придружили САД и УК, лидери Француске, Нјемачке, Италије, Пољске и ЕУ. Јавио се и шеф НАТО-а Јенс Столтенберг.

-Имао сам врло, врло, врло добар састанак - потпуно једногласност са свим европским лидерима- рекао је Бајден након тога.

Портпарол Даунин Стрита рекао је да су се лидери "сложили око важности међународног јединства у суочавању са растућим руским непријатељством".

Уколико дође до даљњег руског упада у Украјину, челници су се сложили да "савезници морају донијети брзе ретрибутивне одговоре, укључујући пакет санкција без преседана".

Раније у понедјељак, Пентагон је саопштио да је око 8.500 борбено спремних америчких војника у високој приправности за распоређивање у кратком року.

Али они би били распоређени само ако НАТО војна алијанса одлучи да активира снаге за брзо реаговање, "или ако се развију друге ситуације" око гомилања руских трупа, рекао је секретар за штампу Пентагона Джон Кирби.

Нема планова за распоређивање у саму Украјину, додао је.

Неке чланице НАТО-а, укључујући Данску, Шпанију, Француску и Холандију, већ планирају или разматрају слање борбених авиона и ратних бродова у источну Европу како би ојачали одбрану у региону.

Током викенда у Украјину је стигло око 90 тона америчке "војне помоћи", укључујући муницију за "браниоце на првој линији".

Такође у понедјељак, Борис Джонсон је упозорио да "тмурни" обавјештајни подаци сугеришу да Русија планира муњевит напад на украјински главни град Кијев.

Обавјештајни подаци су врло јасни да постоји 60 руских борбених група на границама Украјине, а план за муњевит рат који би могао уништити Кијев је онај који сви могу видјети, рекао је.

"Морамо врло јасно ставити до знања Кремљу, Русији, да би то био катастрофалан корак".

Кремљ је рекао да НАТО види као сигурносну пријетњу и захтијева правне гаранције да се алијанса неће ширити даље на исток, укључујући и сусједну Украјину. Али САД су рекли да је у питању руска агресија, а не ширење НАТО-а.

Бајденова администрација рекла је породицама особља своје амбасаде да напусте Украјину у недјељу, а Велика Британија је почела повлачити особље из своје амбасаде.

Олексиј Данилов, секретар Савјета за националну сигурност и одбрану Украјине, рекао је за ББЦ да повлачење особља савезника није било од помоћи.

-Овдје нам је потребна помоћ јер ако људи почну паничарити, то доводи Украјину у веома опасну позицију и Русији ће бити лакше да манипулише намa,- рекао је он.

Раније је Министарство вањских послова Велике Британије оптужило руског предсједника Владимира Путина да планира поставити промосковску фигуру на чело украјинске владе.

Човјек којег је именовао Форин Офис - бивши украјински посланик Јевхен Мурајев - назвао је те тврдње "глупима", док је руско Министарство вањских послова оптужило Форин Офис за "кружење дезинформација".

Украјинци већ мјесецима припремају снаге територијалне одбране од добровољаца. Они се обучавају за могућу одбрану Кијева.

Једна чланица, Марта Јузкив, докторица у 50-им, рекла је за ББЦ: "Наравно да сам забринута. Ја сам мирољубива жена, не желим да почне рат. Али у сваком случају, у случају да почне, требала бих бити спремна да браним земљу".

Андреј Волков, ИТ консултант у Кијеву, назвао је ситуацију "опасном".

-Ситуација је изузетно напета, мислим да би се нешто могло догодити-рекао је он и додао да прави "планове за ванредне ситуације".

"Претпостављам да одем у западну Украјину, да одем негдје гдје ће бити безбједно".

Русија је раније заузела украјинску територију, када је анектирала Крим 2014. Након што су руске снаге преузеле контролу, Крим је гласао за придруживање Русији на референдуму који су Запад и Украјина сматрали незаконитим.

Побуњеници које подржава Русија такођер контролирају подручја источне Украјине у близини руских граница. Процјењује се да је тај сукоб коштао око 14.000 живота, а мировни споразум из 2015. је далеко од испуњења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:23