/ - UNSPLASH, илустрација
08/01/2022 u 13:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Запошљавање у САД-у посустало на крају године

Првобитну процјену за новембар Министарство је подигло 39 хиљада, а ону за октобар за 102 хиљаде

Запошљавање у Сједињеним Америчким Државама у децембру је поново посустало, али незапосленост се и даље смањује, иако се још није вратила нивоима прије пандемије, показао је извјештај Министарства рада.

Број запослених у децембру је тако увећан 199 хиљада, након пораста за ревидираних 249 хиљада у новембру и 648 хиљада у октобру, казали су из Министарства.

Првобитну процјену за новембар Министарство је подигло 39 хиљада, а ону за октобар за 102 хиљаде.

Ревидирани подаци сада показују да је укупно у та два мјесеца број запослених био 141 хиљаду већи него што је Министарство објавило у ранијим процјенама. Од почетка прошле године у просјеку је број запослених у највећој свјетској економији мјесечно растао 537 хиљада.

Од априла 2020. број запослених у САД-у увећан је 18,8 милиона, али је још 3,6 милиона мањи у поређењу с претпандемијским нивоима у фебруару 2020. године, наводи се у извјештају Министарства.

На крају прошле године израженије су запошљавали послодавци у секторима угоститељства и активности у слободно вријеме, стручних и пословних услуга, у грађевинарству и производном сектору, те у сегменту превоза и складиштења, објавило је Министарство.

Стопа незапослености у децембру се смањила 0,3 процентна бода у односу на претходни мјесец, на 3,9 одсто. Број незапослених притом је смањен 483 хиљаде на 6,3 милиона.

Оба показатеља незапослености додатно су побољшана у поређењу с високим нивоима у приоду од фебруара до априла 2020. године, на почетку пандемијске кризе, али су и даље виша него што су била у претпандемијском фебруару.

Стопа незапослености тако је још 0,4 одстотна бода виша него што је била у фебруару 2020. године, када је износила 3,5 одсто, а број незапослених око 600 хиљада већи но што је био нетом прије избијања пандемије, показује извјештај Министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 11:51