/ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO - ISTOCK, PINEAPPLE STUDIO
25/07/2021 u 08:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зараде директора у Америци веће од радничких 299 пута

Накнаде за рад извршних директора износиле су прошле године у просjеку, заjедно с бонусима, 15,5 милиона долара, биљежећи пораст за више од 260 хиљада долара годишње током протекле децениjе

Зараде генералних директора у америчким компаниjама су порасле у прошлоj години упркос ковид пандемиjи и напорима да се таj jаз смањи и биле су 299 пута веће од радничких.

Просjечна плата директора компаниjа из индексне корпе С&П 500 била jе прошле године 299 пута већа од просjечне плате радника, према годишњем извjештаjу АФЛ-ЦИО о зарадама наjвиших менаџера, преноси Б92.

Накнаде за рад извршних директора износиле су прошле године у просjеку, заjедно с бонусима, 15,5 милиона долара, биљежећи пораст за више од 260 хиљада долара годишње током протекле децениjе.

Истовремено, просjечан радник у производњи зарадио jе прошле године 43,51 хиљаду долара, што jе повећање од само 957 долара годишње у периоду од десет година.

Укупна просjечна накнада руководилаца америчких компаниjа порасла jе више од 700 хиљада долара прошле године у односу на годину раниjе, при чему се jаз између њихових и радничких плата повећао са распона од 264:1 колико jе износио 2019.

Генерални директор с наjвећим примањима у прошлоj години био jе Чед Ричисон из компаниjе Paycom коjи jе примио више од 200 милиона долара на име плата и бонуса. На врху листе наjбоље плаћених руководилаца компаниjа налазе се такође извршни директори Џенерал Елекрика, Реџнерон Фармасjутикалса, Хилтона, Т-Мобаjла, Наjкиjа, Маjкрософта и Нетфликса.

Наjвећа дистрозиjа у распону плата забиљежена jе прошле године у компаниjи Аптив, при чему jе однос зараде између извршног директора и радника био 5.294:1.

Наиме, зарада генералног директора те компаниjе Кевина Кларка износила jе више од 31 милион долара прошле године док jе медиjан плата запослених износила 5,91 хиљаду долара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:36