/ - Фото: ТВИТЕР
19/03/2022 u 20:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зашто је град Лавов толико битан за украјинску одбрану

Градоначелник Лавова Андриј Садовиј рекао је да је неколико пројектила погодило фабрику за поправку авиона

Русија је у петак извела ракетне ударе у близини аеродрома у Лавову, стратешком украјинском граду недалеко од границе са Пољском који је до сада углавном био поштеђен немилосрдног бомбардовања широм Украјине, преноси Nova S.

Поставља се питање зашто је Лавов битан за украјинску одбрану.

Градоначелник Лавова Андриј Садовиј рекао је да је неколико пројектила погодило фабрику за поправку авиона, али да су радови на том објекту заустављени прије напада и да нема извјештаја о жртвама.

Украјинске оружане снаге кажу да прве информације сугеришу да је Русија у петак ујутро лансирала шест пројектила ка Лавову. Наводи се да су ракете највјероватније биле крстареће и да су испаљене из ваздуха из ратних авиона изнад Црног мора, преноси ЦНН.

Двије од њих шест су пресрели системи противваздушне одбране, наводи се у саопштењу оружаних снага на Фејсбуку. Напад би могао да повећа забринутост да би руски рат  у Украјини могао да се прошири даље на запад. Ево шта треба знати о важности Лавова за Украјину.

Локација

На око 70 километара од границе са Пољском, Лавов је на прагу НАТО-а тако да ако се напади овдје појачају, то би потенцијално могло да буде опасно. Многи страхују да би то могло довести до међународних посљедица.

Напад у петак услиједио је након што је Русија у недјељу лансирала ракете на војну базу Јаворив, која се налази између Лавова и пољске границе, убивши том приликом, како се преноси, најмање 35 људи.

Избјеглице

Лавов је постао сигурно уточиште за Украјинце који бјеже из других ратом разорених дијелова Украјине. Овај град је збринуо више од 200.000 интерно расељених људи. Многи становници из разних крајева Украјине преплавили су Лавов у потрази за релативном сигурношћу, а многи су га користили као успутну станицу прије него што су кренули ка граници.

Логистика

Овај дио земље служи као кључни пут за снадбијевање оружјем украјинске војске. Путеви снадбијевања западне Украјине постали су важнији јер Русија "гуши" морске пролазе и наставља опсаду јужног дијела земље.

На сјеверу је Бјелорусија која је домаћин руским трупама и која је била једно од мјеста са којег је кренула инвазија на Украјину.

Култура и историја

Историјски цетар Лавова налази се на Унесковој листи свјетске баштине, а у Националном музеју града налази се најкомплетнија збирка сакралне средњовјековне умјетности и вјерских рукописа у Украјини.

Према званичном сајту града, Лавов је био мјесто првих масовних акција Украјине у подршци независности када је комунизам пао.

Лавов је 17. септембра 1989. године, постао мјесто највећих демонстрација подршке оживљавању независности Украјине, са око 100.000 учесника. Акт о државној независности Украјине, донијет је 24. августа 1991, а стотине хиљада људи преплавило је улице Лавова на прослави наредног дана.

"Као неоспорна пријестоница украјинске културе, духовности и националног идентитета, Лавов је увијек играо главну улогу у развоју демократије и борби за независност Украјине", наводи се на сајту града.

Лавов је некада био дио Хабзбуршке монархије - а тада је био познат под називом Лемберг. Постао је право упориште украјинског националног отпора током совјетских времена, наводи се на туристичком сајту Украјине.

Детаљи на сајту УНЕСЦО-а описују како је Лавов, основан у касном средњем вијеку, па је био вјерски и трговачки центар. Све до инвазије, средњовјековна урбана топографија, као бројне барокне грађевине, били су добро очувани.

На почетку руске инвазије на Украјину, огласила се и генерална директора УНЕСЦО-а. Он је истакла "да се мора чувати културно насљеђе у Украјини као свједочанство прошлости, али и као катализатор мира и кохезије за будућност".

Привремена база

Град је такође постао импровизовани дом за многе медијске организације и амбасаде, које су биле принуђене да се преселе из главног града Украјине, Кијева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:16