Si Đinping / - FOTO: EPA
09/03/2023 u 12:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zašto samo Si Đinping ima dvije šoljice čaja?

Poznavaoci prilika u Kini i Aziji su ovo prvi put uočili još 2021. godine, ali se u početku mislilo da je u pitanju nešto što ima veze sa kovidom

Poslednja sjednica kongresa kineske Komunističke partije, najvažnijeg tijela u Kini, izazvala je pažnju javnosti zbog izvođenja bivšeg predsjednika Hu Đintaoa mimo njegove volje. Međutim, poznavaoci prilika u Aziji primjetili su jedan detalj, koji je počeo da se ponavlja u izvještajima o kineskom predsjedniku, a koji bi mogao da se stavi u rubriku "pronađite" uljeza.

U besprekornom jedinstvu tamnih odijela, maski na licu, crvenih identifikacionih kartica i belih papira na sjajnim drvenim stolovima, izdvaja se jedan detalj koji se utopio u niz bijelih porcelanskih šoljica – predsednik Kine, koji je ujedno i predsjednik Komunističke partije Kine, jedini ima dve šoljice za čaj.

Poznavaoci prilika u Kini i Aziji su ovo prvi put uočili još 2021. godine, ali se u početku mislilo da je u pitanju nešto što ima veze sa kovidom.

Međutim, kako je ova scena nastavila da se ponavlja, stručnjaci su istakli da kovid možda nije jedini razlog zašto se samo Siju serviraju dvije šoljice, a ostalima po jedna.

Naime, u kineskoj visokoj politici simbolizam je veoma važan. Tako su, svojevremeno, kineski carevi bili jedini koji su smjeli da nose žutu boju. Zato i male stvari, kao što su dvije šoljice čaja, izdvajaju Si Đinpinga od ostalih, navodi reporterka BBC-ja .

Ona ističe da je kineski predsjednik uspješno prebrodio krizu izazvanu protestima širom zemlje zbog strogih antikovid mjera, potom nagli skok broja zaraženih, da bi posle svega uspio da progura važne reforme. Zbog toga, on i najmanjim detaljima pokazuje da ima potpunu kontrolu nad svim i da je najmoćniji, prenosi BBC.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 08:45