Фајзерова вакцина / фото: Лазар Ружић
11/08/2021 u 09:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због продаjе вакцине приходи Бионтека 100 пута већи

Из компаниjе наводе да су с Фајзером до 21. jула ове године испоручили више од милиjарду доза вакцина у више од 100 земаља и териториjа широм свиjета и потписали уговоре о испоруци приближно 2,2 милиjарде доза

Њемачка биотехнолошка компаниjа Бионтек обjавила jе да jоj jе приход више него устостручен у другом тромjесечjу захваљуjући продаjи вакцине против ковида-19.

Како прогнозираjу у тоj компаниjи, у циjелоj години приходи ће достићи око 15,9 милиjарди еура.

У другом тромjесечjу приход њемачке компаниjе, коjа jе развила вакцину у сарадњи с америчким Фајзером, скочио jе на 5,31 милиjарду еура. У истом прошлогодишњем периоду износио jе 41,7 милиона еура, преноси Б92.

Нето добит износила jе у раздобљу од априла до jуна 2,79 милиjарди еура. Друго тромjесечjе прошле године компаниjа jе закључила с губитком од 88,3 милиона еура.

Из компаниjе наводе да су с Фајзером до 21. jула ове године испоручили више од милиjарду доза вакцина у више од 100 земаља и териториjа широм свиjета и потписали уговоре о испоруци приближно 2,2 милиjарде доза.

Очекуjу да ће до краjа ове године њихов годишњи капацитет за производњу вакцина достићи три милиjарде доза, а у наредноj треблао би да буде проширен на четири милиjарде доза.

Процjењуjу да ће у финансиjскоj овоj години након испоруке тренутно уговорене 2,2 милиjарде доза њихов приход износити 15,9 милиjарди еура.

Фајзер jе краjем прошлог мjесеца подигао процjену свог удjела у овогодишњем приходу од продаjе вакцина на 33,5 милиjарди долара.

"Како бисмо сузбили пандемиjу коjа се jош ниjе завршила, повећавамо понуду наше вакцине против ковида-19 у више од 100 земаља и териториjа широм свиjета и олакшавамо приступ земљама с ниским и средњим дохотком", навео jе извршни директор компаниjе Угур Сахин.

У компаниjи истичу и да се спроводе додатна клиничка испитивања како би се добиле дозволе за вакцину у jош ширем кругу земаља и у додатним групама становништва, укључуjући дjецу узраста од шест мjесеци до 11 година и здраве труднице.

Клиничко испитивање требало би да почне до краjа мjесеца под условом да се добиjу потребне регулаторне дозволе, наводи се у саопштењу компаниjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 08:29