Володимир Зеленски / - Инстаграм
23/05/2022 u 17:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зеленски: Сарајевски атентат је доказ да само неколико хитаца може довести до милиона жртава

Зеленски је казао да се мора извршити максималан притисак да сваки агресор зна последице својих поступака и позвао да се сва руска имовина у иностранству заплијени и стави у посебан фонд за погођене ратом

Предсједник Украјине Володимир Зеленски обратио се свјетским лидерима на Свјетском економском форуму у Давосу рекавши да је сарајевски атентат потврда да се милиони жртава могу убити са само неколико хитаца.

Предсједник Украјине је поменуо историјске догађаје који су драматично промијенили свијет, Сарајевски атентат 1914. и Минхенски споразум 1938. који су претходили избијању два свјетска рата.

- Сјећамо се, на примјер, како само неколико хитаца може довести до милионских жртава попут пуцњаве у Сарајеву 28. јуна 1914. Историја памти колико туге може учинити једна особа ако види да му се не пружа довољно отпора. било је то, на примјер, 1938. године у Минхену - рекао је Зеленски.

Зеленски је тада позвао на додатне санкције Русији.

- Сада је вријеме да дамо одговор. Све руске банке морају бити санкционисане без изузетка, одсјечене од сваког приступа технологији и свих комерцијалних веза - рекао је украјински предсједник.

Он је додао да се мора извршити максималан притисак да сваки агресор зна последице својих поступака и позвао да се сва руска имовина у иностранству заплијени и стави у посебан фонд за погођене ратом.

- Ако агресори изгубе све, имаће мање мотивације да почну ратове - рекао је Зеленски.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 13:27