НАТО, лого / - фото: Википедија
04/02/2022 u 19:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Жена на челу НАТО-а? Ко ће замијенити Столтенберга и бити нови генерални секретар

Меj jе била битанска премиjерка од 2016. до 2019. године, а уколико буде именована за Столтенбергову наследницу, постаће прва жена на челу НАТО-а

Генерални секретар Jенс Столтенберг коjи се налази на челу НАТО од 2014. године напустиће ову позициjу у септембру 2022. године и постаће нови шеф норвешке централне банке. Мјесецима уназад неколико политичара проглашавани су у медиjима као његови наследници, а овога пута руски портал Russia today дао jе списак кандидата коjи би могли да дођу на Столтенбергово место.

Тереза Меj

Меj jе била битанска премиjерка од 2016. до 2019. године, а уколико буде именована за Столтенбергову наследницу, постаће прва жена на челу НАТО-а. У том случаjу њен избор би могао да афирмише Британиjу да се позиционира као европски и трансатлански играч.

Марк Руте

Актуелни премиjер Холандиjе на тоj функциjи се налази од 2010. године. Његова кандидатура jе логична jер земља коjу он представља jе чланица оснивач НАТО. Ипак, он jе средином децембра прошле године, након тешких коалиционих преговора обезбиједио четврти мандат, те можда неће мењати своjе место за функциjу генералног секретара НАТО.

Каjа Калас

Калас jе премиjерка Естониjе коjа се као jош jедна жена нашла на овоj листи. Она jе позната у свијету по свом оштром ставу према Русиjи, критикуjући своjе колеге због ослањања на руску енергиjу.

Осим Каласа, бивша председница Естониjе Керсти Каљулаид, такође, jе рекламирана у медиjима као могући Столтенбергов наследник.

Федерика Могерини

Италиjанска политичарка коjа се на међународноj сцени истакла као Високи представник Европске униjе за спољне послове и безбједносну политику такође се нашла на овоj листи. Да Италиjа, преузме вођство НАТО-а, каже оваj руски портал да jе потпуно логично jер jе та земља имала само jедном свог човјека на челу ове организациjе.

Клаус Jоханис

Jоханис, актуелни предсједник Румуниjе, такође, има неколико кечева у рукаву. Прво, земља коjу води jе међу наjбољима у НАТО-у у погледу воjне потрошње. Такође,  Румуниjа jе  добро позиционирана jер се налази у источноj Европи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:19