Француска застава / - WIKIPEDIA
04/12/2021 u 20:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жена предводи десницу у Француској на предсједничким изборима

Велери Пекре је била министарка буџета у доба Саркозија, савјетница у доба Ширака. Жестоки је критичар сексизма у политици, а љубитељ је руских класика и бави се боксом

Валери Пекре биће кандидат француске деснице на предсједничким изборима.

Пекре ће бити кандидаткиња француске десничарске странке Републиканци на предсједничким изборима заказаним за прољеће.

Бивша министарка освоjила jе данас 60,95 одсто гласова у другом кругу страначких избора и поразила Ерика Сотиjа коjе добио 39,05 одсто гласова.

У првом кругу jе поражен бивши преговарач Европске униjе за Брегзит Мишел Барниjе као и фаворит на страначким изборима Гзавиjе Бертран. Њих двоjица су одмах по обjављивању резултата, пружили подршку Валери Пекре.

Валери је била jе министарка за буџет у вријеме предсједника Николе Саркозиjа.

Била jе и савјетница Жака Ширака, а прошле године у медиjима се помињала као евентуални премиjер, прије именовања Жана Кастекса.

Пекре се залаже за чврсту десницу, додуше секуларну и еколошку. Такође се залаже за равноправност полова у пословноj и друштвеноj сфери. Жестоки је критичар сексизма у политици, а постала је позната по изјави да ако мушкарац почне да виче, каже се да има карактер и да jе вођа. Ако то жена уради, сматра се да jе изгубила живце и да хистерише.

Пекре је маjка троjе дјеце, обожавалац је руских класика, међу којима истиче Достојевског и Толстоја, а у слободно вријеме практикује бокс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:32