корона омикрон / - Министарство
02/02/2022 u 11:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Знакови који указују да сте пребољели омикрон

Ако сте у последње вријеме били болесни, а нисте се тестирали – ови знакови могли би да указују на то да сте имали баш омикрон

Омикрон се засад показао као варијанта која узрокује блаже и подношљивије симптоме.

Он утиче на горњи респираторни систем и носи симптоме које је тешко разликовати од обичне прехладе, па људи често и не оду на тестирање. Ако сте у последње вријеме били болесни, а нисте се тестирали – ови знакови могли би да указују на то да сте имали баш омикрон.

Кључни симптоми

Досад су температура, кашаљ и губитак мириса били сигурни знакови да имате ковид. То се с омикроном промијенило. Сада су најчешћи симптоми болно грло или пецкање у грлу, цурење носа, главобоља, умор и болови у тијелу. Професор Тим Спектор, шеф студије која прати симптоме ковида, каже да би сви с овим симптомима требало да се тестирају.

Сви у породици су се разбољели један за другим

Респираторни вируси су иначе јако заразни, ипак, ковид-19 тренутно је најдоминантнији на свијету. Такође, за омикрон се показало да се преноси пуно лакше него раније варијанте и тешко је да се неко не зарази, а у контакту је са зараженим. Зато, ако сте били болесни и примијетили сте да вам се сви код куће разбољевају један за другим, веројатно је у питању био омикрон.

Пробавни проблеми

Према најновијим извјештајима, заражени омикроном јављају да имају и пробавне сметње. Повраћање, мучнина и губитак апетита везују се за омикрон.

Опадање косе у великим количинама

Алопеција или опадање косе уобичајен је симптом код многих који су пребољели ковид, а јавља се и недјељама касније. Па, ако сте одједном примијетили да вам опадају праменови косе, а нисте се тестирали, могуће да сте пребољели заразу омикроном.

Инфекција ока или осип

Према писању Јерусалем Поста, инфекција ока или чудан осип на ножним прстима, може бити знак да сте пребољели омикрон.

Иако су благи, ако осјетите симптоме, останите код куће, изолујте се и пратите ситуацију. Носите маске и држите дистанцу, посебно од оних најрањивијих, пишe Times of India.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:57