Краљ Чарлс Трећи са супругом краљицом Камилом / - РТС
24/03/2023 u 20:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zvanična posjeta kralja Čarlsa Francuskoj odložena zbog protesta

Putovanje kralja Čarlsa u Pariz i Bordo trebalo je da počne u nedelju, ali su u četvrtak oba grada bila zahvaćena nasiljem, jednim od najgorih od početka demonstracija u januaru

Državna posjeta kralja Čarlsa III Francuskoj odložena je na zahtjev predsjednika Emanuela Makrona, saopštio je Dauning strit.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da će biti ozbiljni i da im nedostaje zdrav razum ako nastave sa planovima za posetu nakon što su sindikati nedelju posjete proglasili danom demonstracija.

Putovanje kralja Čarlsa u Pariz i Bordo trebalo je da počne u nedelju, ali su u četvrtak oba grada bila zahvaćena nasiljem, jednim od najgorih od početka demonstracija u januaru.

Bakingemska palata saopštila je da je odluka o odlaganju trodnevne posjete Čarlsa III i kraljice Kamile donijeta zbog "situacije u Francuskoj".

- Njihova veličanstva se veoma raduju prilici da posjete Francusku čim budu slobodni termini - dodaje se u saopštenju.

Govoreći na kraju samita EU u Briselu, predsjednik Makron je rekao da od trenutka u četvrtak uveče kada su sindikati najavili drugi dan akcije za utorak, drugi dan državne posjete, smatra da ne bi bilo prikladno da kralj i kraljica dođu.

„Pošto gajimo veliko prijateljstvo, poštovanje i poštovanje prema Njegovom Veličanstvu i Kraljici Supružnici i Britancima, jutros sam preuzeo inicijativu da pozovem kralja i objasnim situaciju... Zdrav razum i prijateljstvo naveli su nas da predložimo odlaganje“, rekao je Makron.

Vlada Velike Britanije je dodala da je odluka "donijeta uz saglasnost svih strana".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:12