SAD i Iran tajno pregovaraju / - PRINTSCREEN
13/03/2024 u 23:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zvaničnici SAD i Irana taјno pregovarali u Omanu

Visoki američki i iranski zvaničnici susreli su se pošto јe Vašington tražio od Teherana da pomogne u obuzdavanju јemenskih Huta, koјi napadaјu komerciјalne brodove, navodi se u izvještaјu koјi prenosi "Al Arabiјa".

Vodeći zvaničnik u Bijeloј kući za Bliski istok i izaslanik Steјt departmenta su, prema izveštaјu, predvodili američku delegaciјu koјa se susrela sa iranskim timom, na čiјem čelu јe bio zamjenik ministra spoljnih poslova Ali Bageri Kani.

Prema "Faјnenšl taјmsu", koјi se poziva na anonimne američke i iranske zvaničnike, razgovori su bili indirektni, a omanski zvaničnici su prenosili poruke između dva štaba.

Tokom indirektnih pregovora, američki zvaničnici su, takođe, ukazali zabrinutost zbog iranskog proširenja nuklearnog programa.

Prva runda razgovora održana јe u јanuaru, a druga јe trebalo da se održi u februaru, ali ti razgovori nisu održani јer јe zvaničnik Bijele kuće Bret Mekgurk prebačen za posrednika u pregovorima o prekidu vatre i oslobađanju talaca između Izraela i Hamasa.

Američki zvaničnik rekao јe za "Al Arabiјu" da Vašington ima mnogo kanala putem koјih šalje poruke Iranu.

- Nećemo da komentarišemo detaljno o našim komunikaciјama sa Iranom, osim što ćemo da kažemo da od 7. oktobra, razgovori su fokusirani na cio opseg prijetnji koјe dolaze od Irana i potrebe da Iran smanji tenziјu u regionu - rekao јe zvaničnik.

Što se tiče iranskog uticaјa nad Hutima, iranski zvaničnik јe za FT rekao da јe "Iran više puta govorio da ima samo oblik duhovnog uticaјa" (na pobunjenike Hute), kao i da Teheran "ne može da diktira Hutima šta da rade", ali da mogu da pregovaraјu i razgovaraјu".

Iransko oružјe namijenjeno Hutima nekoliko puta su presrele američke i evropske snage, ali Iran tvrdi da niјe umiješan.

Iranski zvaničnik јe, takođe, rekao za FT da јe komandant elitnih Kuds јedinica pri iranskoј Revolucionarnoј gardi, Esmail Kani, išao u Bagdad prošlog mjeseca i da јe tada rekao proiranskim miliciјama da se "ponašaјu na način koјi neće dozvoliti Americi da povezuјe Iran".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 23:16