11/05/2021 u 14:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нико није формирао владу у Бугарској, нови избори расписани за 11. јул

Предсједник Радев је оштар критичар дугогодишњег премијера Бојка Борисова

Бугарски предсједник Румен Радев у уторак је расписао превремене парламентарне изборе за 11. јул и овластио Стефана Јанева, свог блиског савјетника за безбједност и одбрану, као премијера за прелазни период док се не формира нова влада, јавља Н1.

Најсиромашнија чланица Европске уније поново излази на биралишта три мјесеца након што су нерешени избори у априлу резултирали расцјепканим парламентом који није успио да састави владу.

Јанев (61), замјеник премијера и министра одбране у првој прелазној влади из 2017. године, имаће задатак да управља пандемијом коронавируса и осигура поштене изборе, рекао је председник у саопштењу, потврдивши ранији извјештај Ројтерса.

Предсједник Радев је оштар критичар дугогодишњег премијера Бојка Борисова.

Јаневљева влада ће такође морати да одлучи да ће предати национални план Бриселу о томе како Софија планира да искористи више од шест милијарди евра из фонда ЕУ за опоравак од коронавируса.

Финансијама ће управљати Асен Васиљев (43), који је дипломирао на Харварду и који је 2013. године служио као привремени министар привреде и енергетике. Васиљев је био дио тима који је припремио Радевљеве предлоге пројеката који ће се финансирати из ЕУ фондова за опоравак.

Борисовљева садашња странка десног центра ГЕРБ поново је након гласања у априлу била највећа странка, али изгубила је мјеста због љутње народа због укорењене корупције, док остале странке нису жељеле у коалицију са њом.

Борисов није успио да формира владу, а такође су пропали покушаји нове антиелитистичке странке коју предводи ТВ водитељ Слави Трифонов, као и треће највеће странке, Социјалиста.

Аналитичари кажу да ће нови избори у јулу највјероватније створити још један расцепкани парламент, који би могао да закомпликује формирање владе. Недавна анкета је показала да Борисовљев ГЕРБ и Трифоновљев ИТН („Постоји такав народ“) имају једнаке шансе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 14:46