/ илустрација - SR.WIKIPEDIA.ORG
13/08/2021 u 21:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Талибани се приближили Кабулу

Побуњеници сада држе под контролом половину од 34 пријестоница провинција Авганистана, што је више од двије трећине земље

Талибани су данас заузели још четири пријестонице провинција у жестокој офанзиви током које су стигли надомак Кабула, само неколико недјеља прије него што ће САД званично окончати своје 20-годишње присуство у Авганистану, пише портал РТЦГ.

У посљедња 24 сата, други и трећи по величини градови у земљи - Херат на западу и Кандахар на југу - пали су у руке побуњеника, као и главни град јужне провинције Хелманд Лашкаргах, гдје су америчке, британске и снаге НАТО-а водиле неке од најкрвавијих битака током рата.

Побуњеници сада држе под контролом половину од 34 пријестоница провинција Авганистана, што је више од двије трећине земље.

Авганистанска влада, коју подржава Запад, од великих градова, осим Кабула, контролише још Мазар-и-Шариф на сјеверу и Джалалабад, близу границе са Пакистаном на истоку.

САД су најавиле да ће због погоршања безбједносне ситуациј послати 3.000 војника да помогну током евакуације особља америчке амбасаде у Кабулу. И Британија и Канада ће послати своје снаге да помогну евакуацију својих држављана.

Данска и Норвешка су најавиле да ће затворити амбасаде, а Нјемачка ће смањити особље на "неопходан минимум" Око 400.000 Авганистанаца напустило је домове од почетка године у страху од талибана, а 80 одсто су жене и дјеца, од чега 250.000 само од маја, саопштио је званичник Уједињених нација.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:24