Бранислав Тиодоровић / - интернет
21/10/2021 u 19:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тиодоровић: Ковид пропуснице у Србији важиће 10 дана, након тога слиједе оштрије мјере

Истакао је да Кризни штаб и даље тражи да се ограниче окупљања, али и да се на весеља, попут свадби улази само са пропусницама.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић појаснио је, говорећи о јучерашњој сједници Кризног штаба у Србији, да је медицински дио остао при свом ставу, тачније врло ригорозним мјерама у трајању од најмање 10 дана.

 - Али, одлуке се доносе на основу приједлога, а ми смо савјетодавни дио, Кризни штаб потом предлаже Влади, а они доносе одлуку… На основу политичко-економског амбијента, не само медицинског. Моје лично мишљење је да то представља само почетак, тачније да постепено почнемо са потврдама тамо гдје постоји највећи ризик -  навео је он за Еурољуз Србија.

Мјера о ковид пропусницама важиће 10 дана, а послије тога мораће да се уведу оштрије мјере, сматра Тиодоровић.

Истакао је да Кризни штаб и даље тражи да се ограниче окупљања, али и да се на весеља, попут свадби улази само са пропусницама.

 - Апсолутно смо тражили да ковид потврде важе све вријеме и да се односе на све објекте гдје је масовно окупљање, као и да се смањи број окупљања на стадионима, отвореним и затвореним да бисмо на тај начин имали контролисану ситуацију -  рекао је Тиодоровић.

Иако су све инспекције заједно са Комуналном полицијом укључене у проверу угоститељских објеката, то је сигурно недовољно да би се свако мјесто могло именовати, сматра епидемиолог.

 - Али, тамо гдје нема ковид редара, одговоран је власник. Ако наиђе контрола, нема расправљања, казна иде на рачун власника, па нека размисли да ли ће имати ковид редара или не - наводи.

Признаје да постоји одговорност државе у контроли и ригорозности, али и да је држава урадила много у борби са пандемијом.

 - Да нема ове три болнице били бисмо у тежој ситуацији. С друге стране, индвидуална одговорност је важна. Да ли је у реду да један заражени родитељи пошаље дијете у школу, то је врло важно питање - истакао је и додао да се искрено нада да ће сљедеће недјеље дјеца похађати школу онлине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 06:27