/ илустрација фото- Саша Матић
10/08/2021 u 20:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У западној Африци забиљежен први случај Марбург вируса

Ријеч је о тешкој, често смртоносној болести, која изазива грозницу и крварења

Здравствени званичници Гвинеје потврдили су први случај Марбург вируса у западној Африци, високо заразне болести из исте породице као и вирус који изазива еболу.

Из Свјетске здравствене организације (СЗО) казали су да је потребно моментално “стати на пут" вирусу. Болест Марбург вируса на човјека су пренијели слијепи мишеви који се хране воћем.

Случајеви оболијевања су изузетно ријетки, а посљедња велика епидемија била је у Анголи 2005. године, преноси Радио Слободна Европа. Ријеч је о тешкој, често смртоносној болести, која изазива грозницу и крварења.

Још не постоји јасан третман за Марбург, али доктори наводе да уношење велике количине воде и лијечење специфичних симптома повећавају шансе пацијента за преживљавањем.

Узорци узети од пацијента у Гвинеји, који је у међувремену преминуо, тестирани су у лабораторијама у земљи, а резултат је показао да је обољели био позитиван на Марбург вирус.

Идентификован је у Гвекеду, у истом региону гдје је недавно окончана епидемија еболе.

Директорица СЗО за Африку Матсхидисо Моети рекла је да вирус има потенцијал да се "прошири надалеко и нашироко".

Моети је похвалила брзу истражну реакцију гвинејских здравствених радника. Они тренутно улажу напоре да пронађу људе који су били у контакту са преминулим мушкарцем.

Докторица Крутика Куппали, која је пратила случај, навела је да су за сада пронађена четири високоризична контакта, међу којима је и здравствени радник, поред 146 других којима пријети опасност.

Системи, који су коришћени у Гвинеји и сусједним земљама за сузбијање недавне епидемије еболе, поново су активирани због Марбург вируса.

“Епидемије и спорадични случајеви те болести у Африци до сада су регистровани у Анголи, Конгу, Кенији, Јужној Африци и Уганди”, указују подаци СЗО.

Прва епидемија Марбурга била је у Нјемачкој 1967. године када је преминуло седморо људи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 00:41