Džo Bajden / - EPA
18/09/2023 u 15:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vašington traži proširenje Savjeta bezbjednosti

SAD podržava davanje Indiji statusa stalne članice u Savjetu bezbjednosti UN. Prema pisanju Dejli telegrafa Vašington bi željio da vidi i Njemačku i Japan u reformisanom SB

Američki predsjednik Džozef Bajden će u svom govoru na 78. zasjedanju Generalne skupštine UN zatražiće proširenje Savjeta bezbjednosti, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi.

- Vrijeme je da pogledamo arhitekturu Savjeta bezbjednosti. Mislimo da ona mora da bude inkluzivnija i sveobuhvatnija - rekao je Kirbi u intervjuu za Dejli telegraf.

Kirbi je napomenuo da će Bajden ove nedjelje u svom govoru podržati proširenje Savjeta bezbjednosti UN.

Trenutno Savjet bezbjednosti UN ima pet stalnih članica: Rusiju, Veliku Britaniju, Kinu, SAD i Francusku. Svaka od ovih zemalja ima pravo veta. Deset članica Savjeta, izabranih po geografskoj osnovi, imaju status nestalnih članova.

Predstavnici američke administracije su više puta govorili o potrebi reforme Savjeta bezbjednosti UN. Konkretno, Bajden je tokom svog govora prošle godine na 77. zasjedanju Generalne skupštine UN rekao da Vašington podržao povećanje broja stalnih i nestalnih predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN, uključujući i zemlje Afrike i Latinske Amerike.

SAD podržavaju davanje Indiji statusa stalne članice u Savjetu bezbjednosti UN. Pored toga, prema pisanju Dejli telegrafa, SAD bi željele da vide i Njemačku i Japan u reformisanom Savjetu bezbednosti.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da Rusija posebno ističe Indiju i Brazil kao dostojne kandidate za stalno članstvo u Savjetu bezbjednosti UN uz obavezno prisustvo neke od afričkih država, prenio je TASS.odluci Unije da tu zabranu ukine.

"Svesni smo najava nekih država članica u vezi sa unilateralnim merama. Ono što je trenutno važno jeste da sve zemlje rade u duhu kompromisa i da se konstruktivno angažuju", rekla je portparolka Komisije.

Poljska, Slovačka i Mađarska najavile su u petak da će zadržati svoja ograničenja na uvoz ukrajinskog žita uprkos odluci Evropske

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 23:25