/ - FOTO YOUTUBE
21/08/2021 u 09:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Више земаља дозволило транзит евакуисаних из Кабула

САД су званично потврдиле да ниједан авион није напустио Кабул скоро шест сати током данашњег дана

Сједињене Америчке Државе саопштиле су да ће десетак земаља, од Европе до Средњег истока и централне Азије, дозволити евакуисанима из Кабула транзит преко њихове територије.

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс је саопштио да су Бахреин, Данска, Њемачка, Италија, Казахстан, Кувајт, Катар, Таџикистан, Турска, УАЕ, Британија и Узбекистан већ започели или ће ускоро почети са транзитом Американаца преко својих територија или у неким околностима и других држављана.

Њемачка је, како је потврдио министар спољних послова Haјko Mas, пристала да привремено прими људе евакуисане из Кабула у бази Рамштајн. Уједињени Арапски Емирати сложили су се да приме пет хиљада авганистанских избјеглица на десет дана на путу у трећу земљу на захтјев САД, саопштило је њихово министарство спољних послова, преноси Ројтерс.

Прајс је рекао и да ће већина летова ићи из Кабула у Катар, а затим у ове земље и додао да је још скоро десетина других држава такође дало "великодушне понуде" у вези са распоређивањем угрожених Авганистанаца.

У току је евакуација хиљаде људи из Авганистана, јер се повећавају извјештаји о талибанској репресији над Авганистанцима који су сарађивали са снагама предвођеним САД, што приморава стране силе да убрзају напоре у евакуацији.

САД су званично потврдиле да ниједан авион није напустио Кабул скоро шест сати током данашњег дана, јер нијесу имали гдје да оду због тога што су капацитети у ваздушној бази Ал Удеид у Катару, били попуњени, пошто је у њу смјештено осам хиљада авганистанских евакуисаних особа.

Ти летови су сада поново покренути, а до сада је према подацима НАТО, више од 18 хиљада људи одлетјело из Кабула од када су талибани заузели главни град.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:13