/ foto youtube ilustracija
05/10/2021 u 10:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вол стрит оштро пао на почетку седмице

Највиши је пад у технолошком сектору, јер су улагачи забринути због раста приноса на америчке државне обвезнице и бурних преговора у Вашингтону

На Вол стриту су у понедјељак цијене дионица оштро пале, највише у технолошком сектору, јер су улагачи забринути због раста приноса на америчке државне обвезнице и бурних преговора у Вашингтону о задуживању и финансирању савезних служби.

Dow Јones пао је 0,94 одсто на 34.002 бода, док је S&P 500 потонуо 1,3 одсто на 4.300 поена, а Nasdaq индекс 2,14 одсто на 14.255 бодова. За S&P и Nasdaq индекс то су најниже вриједности од јула, при чему је S&P сада удаљен од свог рекордног нивоа око пет одсто, преноси МИНА.

Највише су пале цијене дионица технолошких дивова, као што су Apple, Microsoft, Amazon и Alphabet, више од два одсто. Дионица Facebooka појефтинила је скоро пет одсто, након што су пале апликације те друштвене мреже и биле недоступне за кориснике.

- За технолошке компаније то је краткорочна ствар, дио процеса корекције. Но, камате су, јасно је, прениске, дјеломично због попустљивих политика централних банака. Сада улагачи очекују заоштравање монетарних политика, па се камата ближе реалним вриједностима- рекао је директор у фирми Cresset Wealth Advisors, Јack Ablin.

Приноси на државне обвезнице расту јер се очекује заоштравање монетарне политике америчке централне банке, Федералне резерве с обзиром на то да се инфлација креће на високим нивоима и да се економија опоравила од коронакризе.

Предсједник огранка Фед-а у Sent Luisu, Јames Bullard, упозорио да би инфлација могла остати повишена још неко вријеме, док су до сада званичници банке поручивали да ће инфлациони притисци бити привремени.

А то би могло натјерати Фед да заоштри монетарну политику прије него што се процјењивало. Раст приноса на обвезнице посљедица је такође напорних преговора у Вашингтону о задуживању државе, буџету и повећању пореза.

Аамерички предсједник, Јoe Biden, казао је да не може гарантовати да влада неће прекршити ограничење државног дуга од 28,4 билиона долара, ако се републиканци не придруже демократима у гласању за подизање тог плафона, с обзиром да је држава суочена с ризиком да неће моћи плаћати своје дугове за само двије седмице.

И на европским берзама цијене дионица су пале. Лондонски FTSE индекс ослабио је 0,23 одсто на 7.011 бодова, док је франкфуртски DAX склизнуо 0,79 одсто на 15.036 поена, а париски CAC 0,61 одсто на 6.477 бодова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 07:54