Бакир Изетбеговић / -нет
19/05/2022 u 20:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Заједнички кандидат опозиције у БиХ против Бакира Изетбеговића

Кандидат опозиције биће Денис Бећиревић, високи функционер СДП-а БиХ који је актуелни изасланик у бошњачком клубу државног Дома народа Парламентарне скупштине БиХ

Највеће опозиционе странке у Босни и Херцеговини најавиле су да ће челнику најјаче бошњачке Странке демократске акције(СДА) Бакиру Изетбеговићу супротставити заједничког кандидата у трци за државни врх, што би могло умањити изгледе Жељка Комшића да четврти пут постане хрватски члан Предсједништва БиХ.

У заједничком саопштењу странака Народ и правда, СДП-а БиХ и Наше странке, које су на власти су у граду и жупанији Сарајево, наводи се да су договорили да ће имати заједничког кандидата за Предсједништво БиХ.

Медији у БиХ наводе да ће то бити Денис Бећиревић, високи функционер СДП-а БиХ који је актуелни изасланик у бошњачком клубу државног Дома народа Парламентарне скупштине БиХ. Он је на посљедњим општим изборима одржаним 2018. освојио 20.000 гласова мање од Шефика Џаферовића из СДА.

Свог кандидата опозиционе бошњачке странке службено ће представити у суботу. Вјерују да ће њихов кандидат побиједити на изборима чије је одржавање предвиђено на јесен ове године.

- Осигурана је широка потпора блока опозиционих странака која трасира пут побједи нашег кандидата, стоји у саопштењу три странке.

Раније су подршку Бећировићу као кандидату за бошњачкога члана Предсједништва најавиле и друге мање опозиционе странке Савез за бољу будућност БиХ, Народна европска странка али и утицајни градоначелник Зенице Фуад Касумовић.

Формално у СДА нису донијели одлуку да ће њихов кандидат за члана Предсједништва БиХ бити актуелни предсједник Бакир Изетбеговић, али више чланова истакло је његово име у тој трци.

Двојица јаких кандидата за бошњачког члана предсједништва могли би навести Бошњаке да не 'расипају' гласове на Жељка Комшића, који је, иако хрватски представник у Предсједништву БиХ, доминантно изабран њиховим гласовима, преносе медији у БиХ. Он је најавио да ће се и четврти пут кандидовати за ту позицију.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:36