Миливоје Млађеновић / -Фото: Стеријино позорје/фејсбук
05/05/2021 u 08:00 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стеријино позорје: Пандемија је ослабила имунитет позоришног организма

Ове године на Стеријином позорју нема представа из Црне Горе настала на основу српских драмских текстова, а како је објаснио Млађеновић, разлог је што у нашој земљи, као ни у Словенији и Сјеверној Македонији, позоришта уопште нису радила.

На 66. издању Стеријиног позорја у Новом Саду, од 18. до 26. јуна, биће приказано десет представа у такмичарском дијелу фестивал, a селектор Миливоје Млађеновић одабрао је и комаде који ће бити приказани у нетакмичарским селекцијама "Кругови" и "Друга сцена" (офф програм).

На идејно и тематско устројство избора утицала је и општа атмосфера у земљи и свијету па се као опсесивна тема, кључна ријеч драмских дјела наметнуо појам "Зла", као етичка категорија и из ње проистекли појмови (страх, тескоба, изопаченост, поквареност), навео је селектор.

- Пандемија је ослабила имунитет позоришног организма. Утицала и на сам умјетнички процес настајања представа, на режију и драматургију. Тако је вирус индиректно диктирао и драмско писмо налагао је писцима које теме да опсервирају, како да удесе радњу, колико ликова да уведу у драму – навео је селектор у свом ауторском осврту објављеном на фејсбук профиле Стеријиног позорја.

Он је истакао да је српско позориште у овом тренутку херојско, јер је "успјело је да одоли свим факторима који су га ометали", те да је само "жарка жеља за радом одржала српски театар".

Селекција "Кругови"

У међународној селекцији "Кругови" биће приказане драме "Хотел Загорје" Ивана Бодрожића, аутоески пројекат Анице Томић и Јелене Ковачић (Гавела); "Дјечак је говорио богу" Дамира Мађарића у режији Сама М. Стрелеца (ХНК Осијек) и "Крекетање" Алмира Башовића у режији Алеша Курта (Народно позориште Тузла).

У оквиру "Друге сцене" биће приказани комади "Поиетика гледања" (режија и концепт Андраш Урбан; Позориште "Деже Костолањи") и "Као да крај није ни сасвим близу" Маје Пелевић у режија Николе Завишића (Битеф).

За Стеријину награду бориће се: "Дервиш и смрт" у режији Дејана Пројковског (Народно позориште РС); "Госпођа министарка" Нушића у режији Тање Мандић Ригонат (ХНК "Иван Пл. Зајц", Ријека), "Деобе" Добрице Ћосића у драматизацији Спасоја Ж. Миловановића и режији Југа Радивојевића (СНП, Нови Сад); "Кус петлић" Александра Поповића у режији Милана Нешковића (НП Суботица); "Шиндлеров лифт" по роману Дарка Цвијетића у режији Кокана Младеновића (Камерни театар 55, Сарајево); "Ако дуго гледаш у понор" Енеса Халиловића у драматизацији Златка Паковића (Регионално позориште и КЦ Нови Пазар); "Велика депресија" Филипа Грујића у режији Марка Челебића (СНП/Центар за развој визуелне културе, Нови Сад); "Радио Шабац" Олге Димитријевић (Шабачко позориште); "Тихо тече Мисисипи" Владимира Табашевића у режији Ивице Буљана (БДП) и "Витезови Лаке мале" у режији Андраша Урбана (Позориште Деже Костолањи, Суботица).

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 00:09