Дамјан и Тамара / - КП Зетски дом
12/05/2021 u 15:17 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зетски дом: Кишови "Рани јади" очима дјеце и младих

Представа "Рани jади", по мотивима истоименог дjела Данила Киша, биће прва овогодишња премијера у Краљевском позоришту "Зетски дом", на Цетињу. Комад који ће бити изведен 19. маја режира Петар Пеjаковић, а актери су дjеца и млади из Цетиња.

У представи играју ученици Тамара Jовићевић, Дамjан Станоjевић, Алекса Петровић, Лазар Мартиновић, Мариjа Побор, Тамара Каран, Софиjа Стевановић, Тара Перовић, Анђела Павловић, Крсто Пеjовић, Димитриjе Jанковић, Филип Ивановић и Вукота Челебић.

Активно учешће дjеце и младих у културном животу, посебно њихова већа заступљеност у креирању позоришних програма и проjеката, представља jавни интерес и jедан од приоритета наjстариjег државног театра, казао је Илиjа Суботић, директор Краљевског позоришта, пише „Дан”.

Умjетничка директора Лидиjа Дедовић нагласила jе да jе Пеjаковић са драматургом Раjком Радуловићем и осталим актерима пројекта овом представом третира важну и свеобухватну тему - дjетињство, коjа се код нас дуго ниjе преиспитивала у театру.

Радуловић је рекао да представа припада документарном позоришту насталом на причама "коjе су чисте, онако како само диjете може да их изговори, а баве се jако великим и jако тешким темама". Он је изразио увјерење да ће се публика поистовијетити са причама и да ће гледајући представу доживјети катарзу, "а то jе циљ сваке представе".

Редитељ Петар Пеjаковић подсjетио jе да jе рад у оквиру Студиjа Краљевског позоришта, на представи "Рани jади", са дjецом Цетиња почео приjе више од двиjе године читањем Кишове приче о његовом дjетињству. Прва реприза комада "Рани јади" заказана је за 20. мај.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:46