Underhill fest / - SVETLANA Ćetković
05/06/2023 u 14:37 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

14. UNDERHILLFEST od 7. do 15. juna na tri lokacije u glavnom gradu

Filmski diptih Mile Turajlić o Titovom snimatelju otvara i zatvara festival

Ovogodišnje 14. izdanje Internacionalnog filma festival UnderhillFest počinje svečanom ceremonijom 7. juna u 20.30 časova u na terenu KK Budućnost u Njegoševom parku, a pola sata kasnije publika će imati priliku da vidi nagrađivani filma Mile Turajlić "Non Aligned: scenes from the Labudović reels" koji je srprska dokumentaristkinja sa slavno internacionalnom karijerom napravila u koprodukciji Francuske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Katara. Riječ je o prvom dijelu diptiha koji je Turajlić napravila o o Stevanu Labudoviću, Titovom snimatelju, a na osnovu njegovih snimakakoje je napravio u Alžiru, za vrijeme rata za oslobođenje ove zemlje od francuske kolonijalne vlasti.

O filmu govorio je selektor UnderhillFest-a Vuk Perović, inače jedan od osnovača i selektor festivala.

– Mila Turajlić jedna od najvećih rediteljki dokumentarnog filma današnjice, članica Američke filmske akademije, Imali smo tu sreću da njena prethodna dva filma vidimo na festivalu. Ona pravi izuzetno kvalitetne filme, a pritom njeni filmovi bude izuzetno interesovanje publike. Mila je ovdje na kraju dugog itraživanja napravila jedan filmski diptih. To je priča o Stevanu Labudoviću, čovjeku iz naših krajeva - iz Berana, koji je bio Titov lični snimatelj, svjedok burnih vremena, godina kad se stvarao Pokret nesvrstanih, vremena kad se geoplitičkom planu slika svijeta ubrzano mijenjala. I zato je ovaj film ponovo prikazan u takmičarskoj selekciji festivala u Amsterdamu. Drugi dio diptiha je priča o Labudoviću u Alžiru, pošto je on bio tamo pozvan da pomogne na neki način pomogne alžirskoj revoluciji da bi pokazao svijetu priču o tom oslobodilačkom ratu. Na kraju je to uspješno učinjeno, a nakon toga pojavili su se brojni zahtjevi Jugoslaviji, kao vođi nesvrstanih, da na isti ili sličan način pomogne oslobodilačkim pokretima – kazao je Perović.

On je rekao da vrna Gora kao jedan od koproducenata ovog filma napravila proboj na velikim međunarodnom festivalima.

Drugi dio diptiha - film "Cine-querrellas: scenes from Labudović reels" zatvoriće festival 15. juna.

U međunarodnoj takmičarskoj selekciji ove godine našlo se osam filmova, u regionalnoj sedam, a u vantakmičarskoj stakođe sedam. O nagradama u dvije selekcije odlučivaće žiri: Dijana Stojanović, Bojan Stijović i Andrej Korovljev.

O nagradama u konkurencijis edam kratkih dokumentaraca posljednju riječ daće žiri koji se sastoji od studenata FDu, FVU i Arhitektonskog fakulteta. I ove godine, najavio je pi-ar festivala Miroslav Minić, publika će imati priliku da čuje autore filmova. Programi će se odvijati osim na terenu KK Budućnosti, u NB "radosav Ljumović" i KC "Ribnica".

Sekretarka za kulturu i sport Podgorice Ana Medigović je istakla da je Glavni grad i ove godine sa pomogao organizaciju Underhill-a i istakla da gradska administracija Ministarstvu kulture i medija predložila da ovj festival dobije status manifestacije od kulturnog značaja za Crnu Goru.

Petar Kovačević iz Ministarsta kulture i medija je istakao da je Underhill festival koji je za proteklih deceniju i po izgradio posebnu prepoznatljivost.

– Nedavno je urađena analiza publike u i 75 odsto je izjavilo da je zadovoljno kulturnom ponudom. UnderhillFest sigurno čini onaj faktor koji podgoričku publiku čini zadovoljnom – naveo je on.

Direktorka Centra za ženska prava Maja Raičević, najavila je i ove godine trodnevni program U fokusu. Ona je rekla da je Underhil proteklih godina učinio mnogo na vidljivosti autorski i ženskog filmskog stvaralaštva.

Komercijalni direktor kompanije "One" Brano Đurović je istakao da јe umejtnost važna a Underhill itekako to dokazuje. Pored već ustaljene saradnje u vidu tehničke podrške i organizacije Teen dox radionica Đurović je najavio video lekcije namijenjene mladima koje je kompanija "One" pokrenula sa našim olimpijcima.

Od ove godine tomu Underhill-u se priključila i CKB koju je predstavio pi-ar Nemanja Boljević, koji je izrazio zadovoljstvo saradnjom banke sa poznatim festivalom.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 19:24