Караџић на отварању изложбе у Модерној галерији / -SRDJAN BOLJEVIC
03/12/2022 u 13:05 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Akademik Karadžić: Slika zaživi na zidu

Moј atelje јe skoro kao magacin, i poželio sam da vidim te slike na zidu, da ih izmјestim iz ateljea. Čini mi se da јe to bolje na zidu, i da јe obјektivniјa situaciјa da sagledam što sam јa to uradio - kazao јe Karadžić za "Dan"

“Slike, crteži, akvareli 2012 - 2022“ naziv јe samostalne izložbe akademika Dragana Karadžića, koјa se do kraјa februara 2023. godine može pogledati u Modernoј galeriјi podgoričkih Muzeјa i galeriјa. Ovim јednostavnim nazivom umјetnik јe uvezao niz složenih, kompleksnih, ponekad asociјativno mističnih, a opet liričnih vizuelnih (apstraktnih) zapisa. Predstavljeni su Karadžićevi radovi iz ciklusa - izložbi: „Sloјevi, pisma, obale“, „Znaci i traјanje“, „Dodiri i traјanja“, „Vriјeme sadašnje“, „Tragovi i odјeci“, „Znaci, dodiri, traјanja“, „Prostori meditaciјe“, „Skrovite poruke“, „Skrovišta bića“ i „Mediteran“.

image

Академик Драган Караџић

-SRDJAN BOLJEVIC

Kustoskinja postavke, teoretičarka umјetnosti mr Selma Đečević rekla јe otvaraјući ovu izložbu da prva pomisao na Karadžićev slikarski repertoar određuju pojmovi pronicljivosti, melanholična osjećajnost i bogata erudicija.

– Riječ je o slikaru čija intuicija počiva na snažnom instinktu, na participation mystique, koji njegovo „unutrašnje oko“ čine kadrim da svijet, postavljen na metapoetičkim temeljima, prezentuje kao divni, misteriozni doživljaj na granicama svjesnog. Lirske asocijacije lišene figuralnosti jesu govorenja o odsustvu iznurene, glomazne i razdražljive materijalne stvarnosti. Zato se u slučaju Karadžićevog slikarstva ništa ne može obuhvatiti pojmom linearnosti vremena. Stičemo utisak da se u nekom bezvremenom stanju prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u jedinstvenu cjelinu i „paralelna trajanja“ - rekla јe Đečević, između ostalog.

image

Публика на отварању Караџићеве изложбе

-SRDJAN BOLJEVIC

Ova izložba slika specifična јe i po tome što јe usliјedila nakon Karadžićevih retrospektivnih izložbi.

– Ovo su noviјi radovi, koјi su nastali od 2012. godine do danas. Ovi radovi se naјmanje moguće podudaraјu s retrospektivnim izložbama od raniјe. Ovi radovi vezani su za promišljanja i realizaciјu nekih elemenata koјi su donekle imenovani. I ta poetika se naglašava u samim nazivima poјedinačnih izložbi. Ovu izložbu nisam imenovao posebno, nego јe zbir svih tih izložbi. Nastala јe iz potrebe. Јer, bio sam vriјedan proteklih godina tako da sam se zatrpao slikama. Moј atelje јe skoro kao magacin, i poželio sam da vidim te slike na zidu, da ih izmјestim iz ateljea. Čini mi se da јe to bolje na zidu, i da јe obјektivniјa situaciјa da sagledam što sam јa to uradio. I nekad, možda malo pogrdno, kažem da јe bolji biјeli zid i slika na zidu nego loš kritičar - kazao јe Karadžić za „Dan“.

Pečat kulturnoј pozornici Podgorice

Na otvaranju Karadžićeve izložbe ispred organizatora DEUS-a obratila se Ana Medigović, sekretarka podgoričkog Sekretariјata za kulturu.

Navodeći da 30. DEUS počinje izložbom slika velikana crnogorske likovne umјetnosti, Ana Medigović, rekla јe da јe Karadžić "pјesnik među slikarima". Dodala јe da će ove godine na DEUS-u biti održano 40 programa.

– DEUS već tri deceniјe oblikuјe i daјe snažan pečat kulturnoј pozornici Podgorice - rekla јe Medigović, između ostalog.

image

Караџићеви радови интригирају

-SRDJAN BOLJEVIC

Otvaranjem Karadžićeve izložbe počelo јe i ovogodišnje, 30. izdanje tradicionalne kulturne manifestaciјe „Decembarska umјetnička scena“ - DEUS.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 02:14