Александар Арсић / -DUSKO MILJANIC
19/01/2024 u 12:45 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Aleksandar Arsić pred večerašnji nastup: Izabrao sam efektan i romantičan dar za podgoričku publiku

Trubač Crnogorskog simfonijskog orkestra večeras će u sklopu koncerta "CSO solists Winds" izvesti Koncert za orkestar i trubu jermenskog kompozitora Aleksandra Arutiunijana

Prvi koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u 2024. godini pod nazivom "CSO solists Winds" predstaviće nam kao solistu Aleksandra Arsića, trubača i stalnog člana Crnogorskog simfonijskog orkestra. On je za drugi solo susret sa podgoričkom publikom izabrao Koncert za orkestar i trubu jermenskog kompozitora Aleksandra Arutiunijana.

– Odlučio sam se za taj koncert jer je izuzetno efektan, romantičan i smatram da je za širu publiku veoma pogodan - objasnio je muzičar koji je dio duvačke sekcije CSO već 15 godina.

Rado svira sa kolegama iz orkestra i kako kaže, poseban je doživljaj kad ga ljudi sa kojima radi i dijeli scenu prate.

– Prvi put nastupam sa kompletnim Crnogorskim simfonijskim orkestrom. Čast mi je da nakon 15 sezona sviram kao solista sa kolegama. Do sada sam svirao sa crnogorskim muzičarima u kamernim sastavima. Svirao sam Šostakovičev Koncert za klavir, trubu i simfonijski orkestar. I eto, nakon 15 sezona i skoro 400 koncerata u kojima sam svirao u Crnoj Gori uslijedio je poziv Muzičkog centra da izvedem jedan veliki simfonijski koncert - kazao je on za "Dan".

Neposredno prije koncerta koji ga čeka večeras u velikoj sali Muzičkog centra Crne Gore Arsić јe nastupao u Parizu i to sa violinistom Nemanjom Radulovićem. Kako nam je saopštio, on njeguje tradiciju da nastupa sa svojim prijateljima, drugovima, muzičarima iz našeg regiona, a Arsić je imao privilegiju da svira s njim u Parizu, u Filharmoniji D`Pari, u velikoj sali toga zdanja.

– Divno iskustvo. Nemanja je zaista Paganini današnjice. Odsvirao je fantastičan koncert, sa tri bisa. Predivno iskustvo je saradnja sa njim, zaista - rekao јe Arsić.

Za Marcano i Begovića vrijeme dolazi

Govoreći o svom kolegi iz duvačke sekcije CSO klarinetistom Damjanom Begovićem, koji će takođe večeras nastupiti kao solista Arsić ima samo riječi hvale. On je jedan je od najtalentovanijih, najperspektivnijih solista i klarinetista u Crnoj Gori, kaže.

- On je neko ko zaista svojim dosadašnjim radom u Crnogorskom simfonijskom orkestru zaslužuje da se predstavi kao solista - ističe on.

Iva Marcano se kao dirigent, kaže on, izuzetno brzo razvija, a da je tako svjedoči činjenica da će večeras dirigovati orkestrom koji izvodi Betovenovu osmu simfoniju.

Arsić živi na relaciji Beograd-Podgorica-Sarajevo, gdje radi u muzičkoj produkciji BiH radija i televizije.

– Smatram da je bitno da se pored orkestarskog sviranja bavimo i kamernom muzikom, da snimamo. Dakle, ja sam svjestan da radim u tri grada, i nije lako, ali mislim da je dobro za mene kao muzičara - objašnjava. Arsić podršku za tako ne baš stabilan život na tri strane ima u supruzi, pijanistkinji Aidi Mušanović.

– Ona ima razumijevanje za takav način života, za putovanja, nastupe i odsustvo. To je sastavni dio našeg posla. Imamo divan odnos i saradnju. Očekujemo još neke koncerte našeg "Ars dua" u Crnoj Gori - najavio je Arsić i podsjetio da smo nedavno imali priliku da ih čujemo u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 18:44