Ћуковић на Тргу пјесника / - Град театар
09/08/2021 u 10:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Александар Ћуковић на Тргу пjесника: Књижевност данас поставља питања

Ћуковић jе jедан од наjбољих прозних стваралаца у Црноj Гори. Изразито га одликуjе жанровска разноврсност, он jе и политиколог и публициста, jедна свестрана личност што jе за поштовање, казао jе Дурутовић

Књижевни програм XXXV фестивала “Град театар” настављен jе синоћ, а гост Трга пjесника jе био новинар "Дана" и књижевник Александар Ћуковић, коjи jе представио своjе књижевно дjело “Херостратов асистент”.

Модератор вечери jе био Миодраг Дурутовић, коjи jе казао да, као jедан од наjпажљивиjих читалаца Ћуковићевих књига, и коjи сматра да Ћуковић ниjе аутор само jедне књиге већ jедног циjелог интелектуалног и књижевног проjекта.

- Александар Ћуковић jе jедан од наjбољих прозних стваралаца у Црноj Гори. Њега изразито одликуjе жанровска разноврсност, он jе и политиколог и публициста, jедна свестрана личност што jе за поштовање - казао jе Дурутовић.

Он jе, уводећи публику у ово књижевно дjело, навео да jе Херострат био младић непознатог пориjекла коjи jе учинио сагрешење спаљуjући Артемидин храм и то у ноћи рођења Александра Великог, а све jе то учинио како би пошто-пото постао славан.

- Таква жеља, коjа данас функционише као jедна врста нагона, постала jе хибрис за савременог човjека коjи jе буквално постао спреман да учини све не би ли постао славан или добио таj тренутак славе кроз реалитy културе, виртуелне медиjе и слично - казао jе Дурутовић.

image

Ћуковић на Тргу пјесника

- Град театар

Након што jе присутнима у публици прочитао неколико пjесама из своjе књиге “Херостратов асистент”, Ћуковић jе казао да ниjе сигуран да књижевност данас може да миjења стварност на ширем друштвеном плану као што jе то могла раниjе у одређеним историjским епохама.

- Оно што данас књижевност може jесте да на индивидуалном плану учини неки помак или покуша поставити одређена питања. Можда jе и за ову еру коjу сада живимо, са свим њеним предностима и манама коjима свjедочимо, можемо на неки начин видjети да jоj годи кратка прича тj. flash фикциjа првенствено, када jе у питању форма. Поезиjа модификована у смислу да нема претензиjу да даjе одговоре, да нотира или подсjећа на одређене историографске сегменте већ jедноставно да, користећи историjске епизоде коjе су више или мање познате, покуша да остави читаоца самог са собом, да покуша да га натjера да размисли, да направи конекциjу између прошлости и садашњости, да уочи неку конекциjу или законитост - каже Ћуковић.

Аутоирониjа jе изразито присутна у Ћуковићевим дjелима, примиjетио jе Дурутовић. Ћуковић jе обjаснио да jе имао страх да ће тематика његове поезиjе одбити читаоца.

- Мислио сам да стављање писца у први план неће наићи на интересовање. Међутим, касниjе сам схватио да jе и количина ауториониjе и покушаj да се она манифестуjе и каналише кроз писца, потенциjално и мене, jедан од начина да се приближим читаоцу. Да то што сам дао читаоцу на увид буде животворниjе, приступачниjе и да га на неки начин у тоj блискости покуша натjерати на промишљање без намjере да намећем било шта - казао jе Ћуковић.

Истински читалац jе кадар тексту пред собом учитати дубљи смисао, навео jе Ћуковић.

- Истински читалац jе онаj коjи jе спсообан довршити, дописати дjело. Мислим да се квалитет такве врсте читалаца огледа боље кроз кратку форму. Епоха у коjоj данас живимо диктира начин на коjи конзумирамо књижевност. Што се тиче кратке форме, она инсистира на конзумациjи коjа има одложено деjство. Након читања се тражи пауза за суочавање са самим собом, са прочитаним, тражи се да се издвоjи вриjеме за промишљање, да се таj сусрет са текстом више одиграва када jе књига затворена него пред отвореном књигом - каже Ћуковић.

Дурутовић и Ћуковић су се сагласили да jе гостовање на Тргу пjесника у оквиру, како су истакли, престижног фестивала “Град театар”, jедна врста признања и за Ћуковићево стваралаштво.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:37