Са промоције ИК ”Беса Мући” / -Крсто Вуловић
10/10/2021 u 12:28 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбасадор Лука Зелиоли на сајму књига: "Беса Мући" ће омогућити да се многи црногорски аутори нађу у сфери интересовања Италиjана

Иако jе преводилаштво црногорских и балканских аутора тежак и изазован задатак то jе, Ливио Мући је казао да је то jедан од начина стварања културних мостова, приjатељстава, као и превазилажења бариjера

Посjетиоцима 7. Интернационалног сајма књига имали су прилику да се упознају са радом италијанске Издавачке куће "Беса Мући". На презентациjи овог издавача у чиjем jе фокусу књижевност Балкана учествовали су амбасадор Италиjе Лука Зелиоли, секретарка за културу и спорт Главног града Ана Медиговић и оснивач ИК "Беса Мући" Ливио Мући.

Амбасадор Зелиоли је најприје најавио да од ове године амбасада Италије више учествовати у раду Интернационалног саjма књига. Он је рекао да је подршка ИК "Беса Мући" додатно афирмисати културне везе двиjе државе, али и омогућити да се многи црногорски аутори нађу у сфери интересовања Италиjана.

Оснивач ове издавачке куће Ливио Мући подсjетио jе да jе "Беса Мући" настала као производ тежње да се посебна пажња посвети оним књижевним пољима коjа су у издавачким круговима на неки начин била маргинализована, попут сложене проблематике Балкана. Иако jе преводилаштво црногорских и балканских аутора тежак и изазован задатак то jе, према његовим риjечима jедан од начина стварања културних мостова, приjатељстава, као и превазилажења бариjера.

Истичући значаj контакта између читалачке публике и издавача поготово током саjамских дана, секретарка за културу и спорт Главног града Ана Медиговић је изразила jе задовољство што jе већ трећу годину "Беса Мући" гост саjма, али и да се радуjе новим преводима издања наших књижевника на италијански.

План jе, како jе наjавио Ливио Мући, да "Беса Мући" годишње има два до три издања црногорских писаца, те да се међу новим насловима нађу и имена младих и неафирмисаних аутора.

Промоцију је водила проф.мр Десанка Jауковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:48