”Бассонегро” у Камерној сали МЦЦГ / -фото. Ђорђе Цмиљанић/ПР центар
26/02/2022 u 17:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Аплаузи за контрабас у главној улози

Квартет "Бассонегро" којег чине контрабасисити Вељко Белевић, Љубинко Лазић, Славен Турусковић и Предраг Вуjовић, наступио је у Камерној сали Музичког центра Црне Горе

Контрабасисити који творе једини камерни ансамбл контрабаса у земљи, и један од ријетких у региону, уз клавирску пратњу Виде Белевић, извели су дјела аранжирана за овај састав од Вивалдиjа, Алта, Штрауса, Големовића, Вачкава, Огњеновића, као и нашег савременог аутора Сенада Гачевића.

Контрабас је све популарнији инструмент, потврдио је број публике који је испунио Камерну салу Музичког центра Црне Горе, а свака композиција поздрављена је здушним аплаузима.

Наступ у Музичком центру чланови "Бассонегра" виде као привилегију јер наступ пред домаћом публиком је увијек част, каже Белевић.

Програм састављен од композиција из класичног и модерног опуса, као и обрада народних пјесама осмишљен је с циљем да се овај састав позиционира на домаћој и регионалној сцени, али и да посвједочи да контрабас има капацитет да изведе најтананије мелодије и омогући публици да осјети љепоту музике.

Традиционалне ноте у класичном руху

Члан контрабас секције Црногорског симфонијског оркестра Славен Турсковић је нагласио да обогаћивање репертоара обрадама народних пјесама посматра као начин да се овај инструмент популаризује и прошири круг публике.

– Увијек је интересантно чути како традиционалне ноте звуче у класичном руху - каже он.

Члан квартета Љубинко Лазић, соло контрабасиста Београдске филхармониjе и ванредни професор на Факултету уметности у Нишу, рекао је да је пуна Камерна сала Музичког центра доказ да се публика ужељела концерата.

Репертоар који је наша публика чула пажљиво је осмишљен, у жељи да публика чује овај инструмент у свим епохама - од барока до савремене и црногорске музике. Како каже Лазић, воли да наступа у камерном саставу (те је поред "Бассонегро" састава ангажован и у ансамблу "Басиона амороза"), у којем контрабас, као "инструмент из другог плана" долази до правог изражаја.

– Овдје сам свој на своме. У овом квартету се осјећам као код своје куће, поготово кад свирам са Вељком Белевићем, мојим професором на Музичкој академији на Цетињу – казао је Лазић.

Он додаје да је Цетиње деведесетих имало најјачу класу за контрабас у региону. Музицирање у камерном саставу искључиво контрабаса много значи, Предрагу Вуjовићу, контрабасисти Црногорског симфонијског оркестра (ЦСО), јер то је потпуно другачије искуство.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:14