Vizual za izložbu s Vukčevićevim radom / -MUZEJI I GALERIJE PODGORICE
01/11/2023 u 12:31 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Apoteoza sreće” u Kuslevovoj kući

 Samostalna izložba likovnog umjetnika Gorana Vukčevića naslovljena „Apoteoza sreće” biće otvorena u četvrtak, 2. novembra, u 19 časova u Kuslevovoj kući, galerijskom prostoru podgoričkih Muzeja i galerija. Kustosi izložbe su Ljiljana Karadžić i Janko Ljumović. Izložba će biti otvorena narednih mjesec dana.

Kratka biografija umjetnika

Goran Vukčević (1953) rođen je u Nikšiću. Fakultet primenjenih umetnosti, odsjek keramika, završio je u Beogradu, u klasi profesorke Mirjane Isaković. Prvu samostalnu izložbu imao je u Kanadi, gdje je živio od 1982. do 1989. godine. Od kraja osamdesetih godina XX vijeka, živi i radi u Herceg Novom. Keramiku u tehnici majolike samostalno je izlagao u Herceg Novom i Beogradu, kao i u okviru kolektivnih izložbi (Svet keramike na Međunarodnom festivalu "Mermer i zvuci" u Aranđelovcu i u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" u Beogradu).

image

Vizual za izložbu - umjetnik Goran Vukčević

-MUZEJI I GALERIJE POFGORICE

„Goran Vukčević, neobični hercegnovski umjetnik, decenijama, tiho i pasionirano stvara mala umjetnička djela i dekorativne predmete u majolici, tehnici keramike. Neuklopljen i neukalupljen u aktuelne tokove, gospodstveno distanciran od zvaničnog umjetničkog sistema, dijelom zbog potrebe za samodovoljnom privatnošću i ne-želje da bude "umrežen", dijelom zbog spleta okolnosti, nije imao mnogo izložbi, pa njegov opus nije dovoljno poznat široj javnosti. Sklon aristokratskom eskapizmu, umjetnik na svojim radovima, kao mjestima mogućih susreta, akumulira događaje i predmete različite ne samo u smislu njihove vremenske i prostorne udaljenosti, nego i u smislu njihovog porijekla i ontološkog statusa. Stvara fantazijske strukture zavodljive ikonografije i fantastične naracije. U stalnom traganju za lijepim, pastoralnim svjetovima, Vukčević iznosi na svjetlost dana slike iz svoje mašte, čineći mogućim njihov suživot sa stvarnošću”, navodi se u tekstu pratećeg kataloga.
Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:12