Драган Радовић / DRAGAN RADOVIC-LAZAR RUZIC
05/05/2022 u 15:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Археологија и историја не смију се политички злоупотребљавати

Живећи у овим нашим историјским темама у Црној Гори, често заборављамо да живимо на терену великог насљеђа ране хришћанске цркве из првих вјекова - рекао је Перовић на трибини у оквиру „Дана Светог Марка”

Трибином о ранохришћанским као и средњовјековним хришћанским споменицима на подручју данашње Подгорице, као и њиховом културно-историјском значају који рефлектују на савремено вријеме, почела је манифестација "Дани Светог Марка". Учесници трибине одржане у Светогеоргијевском дому под Горицом били су археолог Милош Живановић, из Центра за конзервацију и археологију Црне Горе, и Драган Радовић, кустос подгоричких Музеја и галерија. Трибину је модерирао свештеник Гојко Перовић.

Као закључак трибине наметнуо се став да управо споменичка грађа, материјални археолошки налази, још увијек видљиви, рјечито говоре о континуираном не само урбаном животу, већ и постојању хришћанства на овом подручју од његовог рођења као религије. Такође, да и материјална и нематеријална културна и историјска - археолошка баштина, проговара у свакодневном животу Подгорице и Подгоричана о вјековним слојевима хришћанства, источном и западном, као и суживоту са религијама које су се касније укоријениле на овом тлу. Било би потребно, закључено је, истражити и мање познате, па чак и досад нетакнуте и неистражене археолошке локалитете, нарочито средњовјековне, у самом граду, а како би се проширила и допунила сазнања везана за историју Подгорице, која баштини не само историју Дукље - Доклее, већ и средњовјековне Рибнице. Исказана је и потреба да се археолошке, историјске и спознаје историје умјетности не злоупотребљавају, не тривијализују и банализују у сврху дневне политике, већ да се валоризују на прави начин, а да се дискусије, на основу реалних података и истраживања, препусте школованим стручњацима.

Највише говора Живановић је посветио археолошким истраживањима и налазима на подручју Дукље и Златице, док је Радовић највише пажње посветио Цркви Св. Ђорђа под Горицом, која и изгледом и трајањем свједочи о историјским мијенама Подгорице.

Исказана је и потреба да се археолошке, историјске и спознаје историје умјетности не злоупотребљавају, не тривијализују и банализују у сврху дневне политике, већ да се валоризују на прави начин

– Живећи у овим нашим историјским темама у Црној Гори, често заборављамо да живимо на терену великог насљеђа ране хришћанске цркве из првих вјекова, и да сигурно овај велики духовни живот хришћанске цркве у Црној Гори, а чије плодове убирамо, има везе са животом првих хришћана на овом простору, и да се не ради само о неким каменим остацима чију употребу и значење не знамо, већ да је ријеч о континуитету живота хришћанске цркве - рекао је Перовић, између осталог.

Манифестацију "Дани Светог Марка" организовали су Митрополија црногорско-приморска, подгоричка Црквена општина и Црква Светог Ђорђа под Горицом, у част 30 година од обнове литије у част заштитника Подгорице - Светог Марка, као и храмовне славе Цркве под Горицом.

Манифестација је настављена синоћ солистичким концертом етно-појца Данице Црногорчевић.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:29