Црква у Пошћењу / -ФОТО: МИЛОШ ЖИВАНОВИЋ
21/05/2023 u 15:32 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Arheološka istraživanja u Pošćenju: Praistorijska keramika i prsten iz XV viјeka

Pored skeletnih ostataka nađeni su ukrasni dijelovi nošnje, srebrna i bronzana dugmad, tragovi zlatoveza, bronzani prsten i upotrebni dijelovi odjeće koji se svojim karakteristikama datuju u period 14-15. vijeka. Ali to nisu najstariji ostaci koji su registrovani - navodi Miloš Živanović

Stručnjaci Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore početkom maja obavili su arheološka iskopavanja unutar Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u šavničkom selu Pošćenje, nedaleko od kanjona Nevidio. Arheolog Centra za konzervaciјu i arheologiјu Miloš Živanović podsјeća da su unutar ove crkve istraživanja sprovedena i prošle godine kada su otkriveni ostaci starije crkve, kao i ostaci sredovjekovne nekropole.

– I u ovogodišnjoj kampanji otkriveni su ostaci starije crkve koja se prema nalazima datuje u 17-18. vijek. Prilikom izgradnje crkve iskorišćeni su stećci koji su se prostirali na cijelom području koji se zove Banovina. Stećci su bili izuzetno bogato ukrašeni i primjećuju se brojni prikazi naoružanja, mača ili mača i štita na njima. Očito je da je ova nekropola bila izuzetno značajna i da je opravdano poznati istraživač stećaka Šefik Bešlagić nazvao "Nekropolom drobnjačke vlastele" - kaže Živanović.

image

Откривен људски скелет

-ФОТО: МИЛОШ ЖИВАНОВИЋ

Nažalost, tokom četiri viјeka, od 17. do 20. vijeka, ova nekropola je puno stradala, navodi arheolog.

– Stećci su iskorišćeni kao građevinski materijal, a prostor oko crkve je počeo ponovo da se koristi za sahranjivanje. Upravo zbog tih razloga proširili smo istraživanja i izvan crkve. U jednoj arheološkoj sondi postavljenoj na nekih 50-ak metara istočno od crkve otkrivena su dva groba u kojima nalazi svjedoče da je srednjovjekovna nekropola bila veoma bogata i da joj se treba posvetiti veća pažnja. Naime, pored skeletnih ostataka nađeni su ukrasni dijelovi nošnje, srebrna i bronzana dugmad, tragovi zlatoveza, bronzani prsten i upotrebni dijelovi odjeće koji se svojim karakteristikama datuju u period 14-15. vijeka. Ali, to nisu najstariji ostaci koji su registrovani. Otkrivena je i praistorijska keramika u dijelu ispod srednjovjekovnih sahrana, prošle godine otkriven je i rimski novac što nam sve ukazuje da je na ovom prostoru bilo života i ranije - ističe Živanović.

image

Детаљ током истраживања

-ФОТО: МИЛОШ ЖИВАНОВИЋ

Arheolog dodaјe da se planira proširenje istraživanja u dijelu nekropole, zaјedno sa stećcima koјi su od izuzetnog značaja, odnosno da se radi na zaštiti lokaliteta i na bolji način njegove valorizacije. Nakon istraživanja unutar crkve uslijediće obnova poda i ikonostasa koju će iznijeti Mojaš Ćorović, navodi Miloš Živanović, arheolog Centra za konzervaciju i arheologiju.

Ž.Ј.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 05:29