Визуелна најава за изложбу / -ФОТО: ФЕЈСБУК, ИНСТИТУТ ЗА САВРЕМЕНУ УМЈЕТНОСТ
01/11/2021 u 17:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Архив цетињских бијенала

Изложба „Архив цетињских бијенала“, која је сегмент истоименог умјетничког истраживачког пројекта, биће отворена 4. новембра, четвртак, у 19 часова у Дворцу Петровића, просторијама Фондације Петровић Његош.

Проjекат „Архив цетињских биjенала“ су 2017. године покренуле умjетнице Наталиjа Вуjошевић и Ирена Лагатор Пеjовић, а спроводе га Фондациjа Петровић Његош и Институт за савремену умjетност (ИСУ).

На овој првој изложби, како стоји на Фејсбук страници ИСУ, представиће дио прикупљене грађе и истраживачки рад о пет издања цетињских биjенала. Изложба jе осмишљена као активни интердисциплинарни процес отворен за партиципациjу истраживачица-ча из различитих области, како би се покренуло сагледавање комплексног контекста у коме су се цетињска биjенала одвиjала.

Цетињско биjенале, коjе jе 1989. године иницирао и покренуо архитекта и активиста, Никола Петровић Његош, веома брзо jе израсло у међународно препознатљиву изложбу савремене умjетности са пет издања одржаних између 1991. и 2005. године. Историjски тренутак у коjем се конципира и реализуjе идеjа о Цетињском биjеналу (1989-1991), као и период његовог траjања (1991-2005), кореспондираjу са друштвено-политичким промjенама коjе су се рефлектовале и на даљи развоj црногорског друштва.

Изложба jе осмишљена као активни интердисциплинарни процес отворен за партиципациjу истраживачица-ча из различитих области, како би се покренуло сагледавање комплексног контекста у коме су се цетињска биjенала одвиjала

Након изузетног примjера еманципаторског утицаjа коjе jе Биjенале извршило на локалну заjедницу као и на осавремењавање црногорске умjетничке сцене, оваj период бива потиснут у заборав усљед национално-неолибералног преокрета црногорске културе од 2006. године до данас, стоји између осталог у најави дешавања.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:10