Sa izložbe u Čikagu / -MUZEJI I GALERIJE PODGORICE
03/04/2023 u 14:51 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Artefakti s Boljevića Grude u Čikagu

Muzeјi i galeriјe Podgorice učestvuјu na svјetskoј izložbi zajedno sa još 26 muzeja iz 11 evropskih zemalja, kao i SAD i Kanade

Na izložbi "Prvi kraljevi Evrope", koja je 31. marta otvorena u Field muzeju u Čikagu, zastupljeni su i muzejski predmeti iz arheološke zbirke JU Muzeji i galerije Podgorice.

Na postavci su predstavljeni eksponati iz podgoričkih Muzeјa i galeriјa koјi potiču sa arheološkog lokaliteta Boljevića Gruda kod Podgorice, i to: kamena sjekira sa zlatnim umetkom, zlatne naušnice tipa “nopering”, keramički tanjir, keramički lijevak i keramički krčag.

image

Камена сjекира са златним уметком из археолошке збирке пг Музеја. Оваj артефакт jе пронађен на археолошком локалитету Груда Бољевића у насељу Толоши, а датује се у 3. милениjум приjе нове ере

ФОТО: Ádám Vágó © Field Museum/ ФЕЈСБУК, МУЗЕЈИ И ГАЛЕРИЈЕ ПОДГОРИЦЕ

– Bogatstvo arheoloških nalaza sa teritorije Crne Gore, ukazuje na tijesnu povezanost sa Bliskim Istokom još u periodu bakarnog doba. Artefakti pronađeni na Boljevića Grudi kod Podgorice ukazuju na ranu pojavu aristokratije i kneževina na našim prostorima. Osim toga, dokaz su o jakim kulturnim vezama koje su imale odlučujuću ulogu u formiranju posebnih plemena tokom bronzanog i početkom gvozdenog doba, a keramički materijal ukazuje na postojanje lokalne produkcije koja prihvata uticaje sa strane - navode u saopštenju iz podgoričkih Muzeјa i galeriјa.

Prvo putovanje van zemlje

Izložba istražuje koliko je drevna poljoprivreda doprinijela najranijim plemenskim kraljevstvima u Evropi. Više od 700 predmeta predstavljenih u okviru izložbe datiraju iz neolita, bakarnog, bronzanog i gvozdenog doba. Postavkom su izdvojeni neki od najstarijih zlatnih predmeta sa varnenskog groblja, zlatna kruna Tračana, remek-djela izrade mačeva i oklopa, oružja, nakita i još mnogo toga.

– Izložba je realizovana u partnerstvu sa 11 evropskih zemalja, SAD i Kanade, uz učešće 26 različitih muzeja. Mnogi muzejski predmeti koji su zastupljeni u okviru ove postavke nijesu do sada bili izloženi izvan zemalja njihovog porijekla, a neki od njih do sada nijesu nikada izlagani. "Prvi kraljevi Evrope" je jedinstvena prilika da vidite ove kulturne predmete jedan pored drugog - dodaјe Parkinson.

Izložba "Prvi kraljevi Evrope" je podijeljena u različita poglavlja koja se fokusiraju na različita hronološka razdoblja. Izložba istražuje uspon moći u antičkoj Evropi predstavljajući muzejske predmete iz arheoloških zbirki 11 evropskih zemalja – Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije i Slovenije.

image

Ноперинзи, украс мушке ношљње, типичан прилог црногорских кнежевских тумула, ескпонат археолошке збирке пг Музеја - Пронађени су приликом археолошких истраживања на Локалитету Груда Бољевића у насељу Толоши, а датуjу се у рано бронзано доба

-ФОТО: Ádám Vágó © Field Museum/ ФЕЈСБУК, МУЗЕЈИ И ГАЛЕРИЈЕ ПОДГОРИЦЕ

– Međunarodna saradnja na stvaranju „Prvih kraljeva Evrope” jedan je od najposebnijih i najdragocjenijih aspekata ove izložbe - izjavio je Bil Parkinson, kustos Fild muzeja i ove izložbe.

Izložba će u Fild muzeju u Čikagu biti otvorena do 28. januara 2024. godine. Nakon toga izložba će biti predstavljena i u Istorijskom muzeju Kanade.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:37