Pedro Almodovar / -EPA
07/02/2024 u 10:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Autobiografija Pedra Almodovara "Poslednji san" na srpskom jeziku u februaru

Evolucija u umjetnika otkrivena kroz 12 pripovjedaka

Izdavačka kuća Laguna će u februaru objaviti knjigu proslavljenog režisera Pedra Almodovara "Poslednji san". U njoj se na književni način, a u Almodovarovom stilu, krije i njegova autobiografija.

- Ovo je nešto poput fragmentarne autobiografije, nepotpune, pomalo i nerazgovjetne. Ali verujem da će čitaocu pružiti maksimum informacija o meni kao sineasti, kao pripovjedaču (piscu), i na koji se način sve to prožima s mojim životom.

Ovako svoju knjigu opisuje Pedro Almodovar u uvodnom dijelu, ujedno predstavljajući i svaku od dvanaest pripovjedaka od kojih se sastoji.

image

Poslednji san, Pedro almodovar, naslovnica

-NASLOVNICA

One obuhvataju različita razdoblja od kraja šezdesetih pa sve do danas, a pored toga što daju uvid u evoluciju Almodovara kao umjetnika, one su i odraz intimnih opsesija kao što su: mračno doba školovanja, neprijatne strane popularnosti ili eksperimentisanje sa žanrovima.

Poznati režiser se prvi put obraća publici i kao pisac, a neke od priča su kao scenarija za nesnimljene filmove.

Svojom blagom i pronicljivom pažnjom Almodovar se u knjizi trudi da ljudske strasti sjedini s nedokučivom logikom života, pa razmatra cjelokupni spektar boja naše duše: bol, tugu, ljubav, čežnju, ushićenje, nemir, neobuzdan poriv za komuniciranjem, i izbezumljenost ćutanjem.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:11