Scena iz predstave ”Audijencija” / -FOTO: KRSTO VULOVIĆ
12/11/2023 u 15:35 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Autobiografska priča Vaclava Havela

Tekst mi se dopao, dugo nije igran, nastao je 1975. godine ali nije izgubio na aktuelnosti, čak naprotiv, čini mi se da je aktuelniji nego ikad, navodi rediteljka Knežević

image

Tim predstave "Audijencija"

-FOTO: KRSTO VULOVIĆ
Predstava "Audijencija" po tekstu Vaclaca Havela u režiji Branke Knežević premijerno je izvedena sinoć u sali Dodest KIC "Budo Tomović". Komad je nastao kao saradnja između Gradskog pozorišta Podgorica i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. Predstava je u oktobru prvi put izvedena pred publikom, ali kao javni ispitni čas. Već sada uslijedili su pozivi za gostovanja u Nikšiću, Danilovgradu, Herceg Novom, Cetinju, Zaječaru, Nišu i Novom Sadu, navode iz pres službe podgoričkog Gradskog pozorišta.

U komadu glume Dejan Ivanić i Stefan Vuković. Scenografiju je uradila Smiljka Šeparović, kostime Nevenka Todorović, a dizajn svjetla Ivan Vuksanović.

image

Komad koji ne ostavlja ravnodušnim

-FOTO: KRSTO VULOVIĆ

Kako je kazala Branka Knežević, studentkinja prve godine master studija pozorišne režije, u klasi profesorke Radmile Vojvodić i saradnice u nastavi Lidije Dedović, rad na tekstu počela je ohrabrena svojim predavačima.

image

Na kraju predstave, Vuković i Ivanić

-FOTO: KRSTO VULOVIĆ

– Kroz predavanja na fakultetu profesori nas ohrabre da sami pronađemo tekst koji nas interesuje, jer samo tako i možemo da radimo na kvalitetan način. Tekst mi se dopao, dugo nije igran, nastao je 1975. godine ali nije izgubio na aktuelnosti, čak naprotiv, čini mi se da je aktuelniji nego ikad. Ovo je autobiografska priča Vaclava Havela, koji je, umjesto da piše pozorišne komade završio kao nosač bačvi piva. Namjera nam je da pokažemo da bez obzira na kojoj strani režima bili, da li mu bili naklonjeni ili ne, taj režim jednako satire ljude i da treba da shvatimo da smo mi ti koji možemo da upravljamo, da tražimo svoja prava, da ne ostanemo na podrazumijevajućim slobodama koje zapravo nisu. Živimo takvo vrijeme već dosta dugo što doprinosi aktuelnosti teksta. Komad nije na repertoaru Gradskog pozorišta, ali će vrijeme i publika pokazati gdje je predstavi mjesto - kazala je Branka Knežević.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 18:49