Ansambl baleta sa rediteljom i koreografkinjom / - TO BUDVA
10/06/2023 u 14:10 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Baletom "Mediteran" počeo prvi Jadranski festival igre

Premijernim izvođenjem baletske predstave Muzičkog centra Crne Gore otvorena manifestacija koju organizuje TO Budva

Uz instrumentale Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića pet balerina Crnogorskog baletskog ansambla izvelo je na sceni između crkava plesnu predstavu koju je osmislila makedonska balerina i koreografkinja Saše Evtimova. Balet "Mediteran", kako je za "Dan" rekla Evtimova predstavlja svojevrsno plesno putovanje u kojem pokretom i igrom pet balerina istovremeno dočarava unutrašnje putovanje, ali i  raskoš mediteranskog podneblja, njegovu istoriju, prirodu, neprestanu borbu i uznemirenost, ali i tišinu i smirenost koju pruža susret obale i mora.

Pažljivo iskorišteni motivi crnogorske etno muzike, uz usaglašene pokrete mladih balerina i vizuale prirodnih ljepota koji su se utopili u kamene zidove, sinoć su stvorili jedinstveni doživljaj koji će budvanska publika dugo pamtiti.

Publika je umjetnice nagradila dugim i burnim aplauzom.

Jadranski festival igre su otvorili Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva i poznata balerina i koreograf Sonja Vukićević.

image

Sonja Vukićević

- TO BUDVA

Festival nastavlja već večeras u 21 sat, na istoj sceni, koncertom "Jugoslovenske filmske muzike", u izvođenju Jadranskog revijskog orkestra kojim će dirigovati Fedor Vrtačnik. Numere iz poznatih filmova koji su obilježili mnoga djetinjstva i odrastanja, izvodiće solisti: Dado Topić, Jelena Gavrilović, Dušan Svilar i Zuzi Zu.

Festival koji će trajati sve do 27. juna i povezati kroz umjetnost cjelokupni prostor Jadrana, među kojima i nekadašnje i buduće Evropske prijestonice kulture (Rijeka, Nova Gorica i Budva), organizuje TO Budva. Urednik baletskog programa je Miloš Isailović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:46