Miloš Karadaglić / - Dan
23/10/2023 u 15:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Barok iz Miloševog ugla: Zlatno doba na gitari

Barok i ova veličanstvena muzika omogućili su mi da pronađem novi izraz, jedinstveni kontekst i glas, što potom uvodim u lični svijet i u svijet klasične gitare

Svjetski prosljavljeni umjetnik, rođen u Podgorici, gitarista Miloš Karadaglić uveliko promoviše sedmi studijski album, pod nazivom "Baroque".

"Sky Arts" televizija je uradila i muzički film Zlatno doba - "Miloš", uživo iz Bleham palate, koji će biti prikazan krajem godine.

Fantastične kritike i nominacije za razne svjetske nagrade već pristižu na Karadaglićevu adresu.

Karadaglić, između ostalog, poručuje:

- Barok i ova veličanstvena muzika omogućili su mi da pronađem novi izraz, jedinstveni kontekst i glas, što potom uvodim u lični svijet i u svijet klasične gitare - kazao je on.

- Bahova Čakona je vjerovatno najznačajnije djelo solo instrumentalne muzike. Proučavao sam je kroz originalnu partituru za violinu, a kako su godine prolazile, razvio sam i svoju ličnu transkripciju. Sa Bahom i upravo tim djelom, cijeli koncept Baroka počinje i završava se za mene. Imati Čakonu u centru albuma je poput sunčanog sistema, sa Bahom u sredini, kao suncem. A posle toga, svi ostali kompozitori i djela, oni su kao planete koje kruže oko njega - naglašava Karadaglić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

08. maj 2024 00:53