Plakat za našu postavku u Veneciji / -FOTO: MINISTARSTVO URBANIZMA I EKOLOGIJE
13/06/2023 u 18:40 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bijenale arhitekture u Veneciji: Slike koje bljeskaju

„Slike koje bljeskaju” je eksperimentalni video art u formi triptiha koji je prikazan u Crnogorskom paviljonu u Palati Malipiero kao dio crnogorske postavke na 18. Bijenalu arhitekture u Veneciji. Riječ je o radovima režisera Branislava Milatovića i Andrije Mugoše. Video govori o spašavanju crnogorske prirode, odnosno Crne Gore kao ekološke zemlje. Kroz tri scene, ovaj video pruža uvid u složenu vezu između ljudi, prirode, tradicije i modernog života u Crnoj Gori.

Milatović je crnogorski umjetnik koji je diplomirao filmsku režiju na Cetinju, a sa svojim kratkim filmovima "Sve to", "Puna glava radosti" i "Obrad" učestvovao je na preko 70 filmskih festivala u svijetu, osvojivši više nagrada. Trenutno radi na svom dugometražnom filmu.

Njegov kolega sa Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, Andrija Mugoša režirao je i napisao scenarije za sedam kratkih filmova, a kao asistent režije potpisuje i dugometražni film "Zaliv", reditelja Draška Đurovića.

Prva scena, odnosno video, naglašava suprotstavljenost između modernog i tradicije, pokazujući kroz detalje paralelne elemente i jednog i drugog.

U drugom segmentu ljudi su prikazani na pozorišnoj sceni kako pune kolica iz marketa s elementima koji se kreću od obične zemlje.

U trećoj sceni, ljepota tradicionalnog i zajedništvo porodice u borbi protiv kapitalizma prikazana je u spašavanju drveta iz kolica, odnosno "kandži kapitalizma".

U sva tri videa, kroz ritam s miksom muzičkih instrumenata poput gusli i modernog tehna, akteri filmova nadovezuju se na naslijeđeno, prihvataju i usvajaju a zatim stvaraju novo i bolje od starog i dobrog.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 16:22