Насловница Вуковићеве управо објављене књиге афоризама / -приватна архива
03/11/2021 u 13:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бранко Вуковић: Дјеца и млади заслужују своју књижевност

Хипократ jе у своjоj збирци кратких медицинских савjета под називом "Апхорисмои" записао: "Наjбоља акциjа коjа се може предузети, jесте не предузети ништа" - подсјећа Вуковић

Књижевног ствараоца мр Бранка Вуковића најмлађи, као и они "мало" старији, препознају као дјечјег пјесника, али и као афористичара који активно објављује у разним електронским, као и штампаним медијима, а међу њима и у "Дану". Ових дана, у издању ИК "Алма" из Београда из штампе jе изашла Вуковићева прва књига афоризама под називом "Сизифове фусноте".

Како за "Дан" каже Вуковић, иако сизифовски, то је сада већ готов посао, у коме су му помогли уредник издања Ђорђе Оташевић, рецензент Витомир Теофиловић, илустратор Марко Петричевић, коjи jе илустровао и његову збирку поезиjе за дjецу "Раjичњак". Посебну захвалност, додаје, дугуjе уваженом и признатом афористичару Боjану Раjевићу са Цетиња коjи му jе, сходно његовом искуству и одличном познавању домаће продукциjе када jе афористика у питању, био заиста од кључне помоћи око правог одабира афоризама за књигу.

– Хипократ jе у своjоj збирци кратких медицинских савjета под називом "Апхорисмои" записао: "Наjбоља акциjа коjа се може предузети, jесте не предузети ништа". Овоме придодаjем и своjе одгонетање кода ове чудесне жанровске форме: "Добар афоризам тако погађа у суштину да се риjечима не може описати". Споjено уjедно, заправо, кроз призму парадокса покушавам да сагледам контекст у коjи смо укотвљени као народ и држава, наше вjеруjу, наше jуче, данас и сjутра. Самим тим, као аутор загледан сам и у сопствену улогу и одговорност, зато књига и обилуjе немалим броjем аутопоетичких афоризама - каже Вуковић за "Дан", откривајући откуд интересовање за афоризам.

А, да је Вуковић по питању афоризма на правом путу, потврђује и његово недавно учешће на 19. Међународном "Сатира фесту" у Београду, гдје је његов рад селектовао Карло Минић, а присуство било запажено.

Исто је и са његовим пјесничким првјенцем, збирком пјесама за дјецу "Рајичњак", чију је вриједност препознало и наградило Удружење црногорских писаца за дјецу и младе (УЦПДМ). Додаје и да није очекивао такав успјех "Рајичњака", већ је циљ био да допре до срца клинаца и клинцеза, као и њихових родитеља. А, вриједност збирке је препознао и регион, јер је "Рајичњак" био номинован за регионалну пјесничку награду "Мали принц", фестивала "Везени мост" који се одржавао у Тузли по 18. пут, у организацији Друштва приjатеља књиге "Мали Принц" и ИК "Босанска риjеч". Поред њега, за ову награду из Црне Горе номинована је била и књига Слободана Вукановића "Мало позориште". Иако Вуковић није освојио главну награду, из Тузле се вратио с прегршт лијепих успомена на сусрете и дружења, с дјецом и колегама.

– Фестивал у Тузли је током три дана разноврсног и квалитетног програма, призвао реномиране писце за дjецу и младе из циjелог региона, умjетнике, илустраторе, ђаке, васпитаче, књижевну критику итд. Разумиjе се, то jе била и драгоцjена прилика за културно повезивање и презентовање домета црногорског стваралашта када jе риjеч о књижевности за дjецу - каже Вуковић.

Цjеловита афирмациjа књижевности за дjецу и младе

Вуковић каже да УЦПДМ поново покреће часопис за дјецу и младе "Осмијех", формира регистар писаца, Савjет младих писаца, покренуће издаваштво.

– Циљ "Осмијеха", а уjедно и рада УЦПДМ jе цjеловита афирмациjа књижевности за дjецу и младе, промоциjа стваралаштва младих аутора, а надамо се у будућности уз системску и континуирану подршку релевантних државних институциjа, коjе такође у томе мораjу пронаћи обострани интерес. Дjеца то заслужуjу - истиче Вуковић.

Но, занимало нас је колико се по Вуковићу пажње поклања књижевности за дjецу и младе у Црној Гори.

– Опште jе мjесто да улагање у образовање и културу, самим тим и у љубав према књизи и читању jесте, или макар би требало да буде, обавеза и дужност сваке државе, па и наше. С тим у вези, улагање у дjечjу писменост, приврженост књизи jе наjсофистицираниjа и наjкорисниjа инвестициjа коjа опредјељуjе и доприноси духовном здрављу jедног друштва. Управо то jе мисиjа УЦПДМ чиjи сам члан, коjе окупља наjзначаjниjа имена признатих умjетника из те области, као и дjецу и младе - представнике литерарних, драмских и умjетничких секциjа основних и средњих школа у Црноj Гори - каже Вуковић.

Ж.ЈАЊУШЕВИЋ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 10:04