Концерт окупио бројен љубитеље џеза / -ФОТО: ГРАД ТЕАТАР
06/07/2023 u 15:17 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Budva ponovo postala velika pozornica

Hajde da se naoružamo ljubavlju i umjetničkim zamahom. Hajde da zajedno kažemo NE vještačkim podjelama na naše i njihove. Mi smo vaši i vi ste naši. Svi smo mi - MI - poručila je Ognjenović

Koncertom Big Bedna RTS-a i džez piјaniste Uroša Perića preksinoć јe počelo 37. izdanje festivala "Grad teatar" u Budvi. Festivalski moto ove godine јe "Snaga, hrabrost i glupost". Na ceremoniјi otvaranja priјe koncerta naјpriјe se obratila Milena Lubarda Maroјević, direktorka JU "Grad teatar".

Ona јe istakla da јe ove godine bilo upitno održavanje festivala "Grad teatar", a s obzirom na okolnosti u budvanskoј opštinskoј upravi, koјa јe osnivač i glavni finansiјer. No, dodala јe, brzom reakciјom Vlade i Predsјednika Crne Gore uspostavljeni su uslovi da se festival održi.

image

Урош Перић

-ФОТО: ГРАД ТЕАТАР

– Kada u Budvi, naročito na "Gradu teatru" slušamo džez, onda se uvijek iznova sjećamo našeg sugrađanina Nikole Mima Mitrovića uz čiju ljubav prema džez muzici i ljudima su mnogi od nas koji smo večeras ovdje odrastali, uključujući i naše goste, Big Bend RTS. Mimo je otpočeo to prijateljstvo koje traje već godinama i koje je preraslo u saradnju između dvije važne institucije kakve su festival "Grad teatar" i Muzička produkcija RTS, a zahvaljujući kojoj smo preksinoć imali priliku da po prvi put u Crnoj Gori čujemo uživo dječiji hor "Kolibri" kao i da večeras uživamo u vrhunskom izvođenju poznatih melodija - rekla јe Lubarda Marojević.

image

Милена Лубарда Маројевич

-ФОТО. град театар

Prisutnima se, u ime osnivača i glavnog pokrovitelja festivala, Opštine Budva, obratio Nikola Jovanović, predsjednik SO Budva.

– Za Opštinu Budva ovaj festival znači mnogo, posebno kada svjedočimo trenutku kada smo finalisti za dobijanje prestižne titule Evropske prijestonice kulture čiji je "Grad teatar" neizostavni dio. "Grad teatar" je ustanova koja Budvu čini elitnom destinacijom, ne samo turističkom već i kulturnom i koja svjedoči da je kultura u razvoju opštine Budva prisutna već odavno. "Grad teatar" je, kao što znate, od 2021. godine član Evropske asocijacije festivala i to najbolje svjedoči o renomiranosti ovog festivala koja nije samo regionalna, već je svjetska - kazao je Jovanović.

Otvoriti "Grad teatar" јe čast, nikako obaveza

Tokom jednoipočasovnog koncerta Perića i RTS-ovog Big Benda publika je uživala u dobro poznatim numerama Reјa Čarsla, a pored ovih evrgrina piјanista јe predstavio i svoјe kompoziciјe. Perić, koji je očekivano oduševio, ali i nasmijao publiku, rekao je da mu predstavlja veliku čast što je otvorio festival, nikako obavezu.

Vladimir Krnetić, dirigent Big Banda kazao јe da im je najvažnije to što je publika zadovoljna jer im je to najvažnije, kao i da јe zadovoljstvo svirati s Perićem zbog njegove pozitivne energiјe. Krnetić se prisjetio i velikog džez trubača Mima Mitrovića iz Budve.

– Uvijek me ovo mjesto i grad asociraju na Mitrovića, a on će ostati nezaboravan među nama. Mi koji smo ga poznavali pamtimo ga samo po dobrom, posebno pamtimo njegovu pozitivnu energiju. Volio je da se druži sa nama, tada mlađima. Kada je otišao u penziju, on je rekao da ne odlazi i da ne ostavlja trubu već da tek tada počinje da vježba i on je stvarno toliko energije imao da je vježbao trubu punom snagom. Ja se sjećam da je do pred kraj svog života on svirao sve bolje i bolje - rekao јe Krnetić.

Festival je otvorila književnica i rediteljka Vida Ognjenović, navodeći da se "uz svjetlost zvijezda, podiže 37. put festivalska zastava na izmaštani jarbol. Počinje festival `Grad teatar`, Budva ponovo postaje pozornica".

– Po starom budvanskom zakoniku: "Ko dobrovoljno uđe u ovaj grad i u njemu prenoći, postaje Budvanin". Ko u ovo naše doba uđe u Budvu za vrijeme festivala i prati iz večeri u veče festivalske staze, ne mora da postane Budvanin, ali neizbježno postaje zavjerenik pozorišta, muzike, plesa i literature - rekla јe Ognjenović. Za dugovјečnost festivala zasluža јe publika, i obraćaјući јoј se dodala:

– Ostanite uz nas, da istrajavamo u uvjerenju da je umjetnost moćna, jer počiva na slobodnom istraživanju svijeta i otvoreno priziva mir i sporazumijevanje. Hajde da se naoružamo ljubavlju i umjetničkim zamahom. Hajde da zajedno kažemo NE vještačkim podjelama na naše i njihove. Mi smo vaši i vi ste naši. Svi smo mi - MI - poručila je Ognjenović.

image

Ђорђе Матић (ФОТО:ДРАГАН МУЈАН/ГРАД ТЕАТАР)

- (ФОТО:ДРАГАН МУЈАН/ГРАД ТЕАТАР)

Festivalski program nastavlja se u petak, 7. jula, na Trgu pjesnika, a prvi gost biće književnik, esejista i kritičar prof. Đorđe Matić. Ovom prilikom predstaviće svoј roman "Niotkud s ljubavlju". Moderator večeri je Nebojša Grujičić, novinar i publicista, navode iz festivalske pres službe.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 03:21