Rad na predstavi / - ARLEKIN
04/03/2024 u 14:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cetinje: Počeo rad na predstavi "Misli zeleno"

U koprodukciji Centra za kulturu Prijestonice Cetinje i Umjetničkog ateljea Arlekin počele su probe za predstavu „Misli zeleno“ po tekstu Jovana Boškovića, a u režiji Dušanke Belade

U koprodukciji Centra za kulturu Prijestonice Cetinje i Umjetničkog ateljea Arlekin počele su probe za predstavu „Misli zeleno“ po tekstu Jovana Boškovića, a u režiji Dušanke Belade.

Uloge su dodijeljene Jovani Brnović, Mirjani Spaić i Milu Peroviću, scenografiju potpisuju Nela Darmanović Mahmutović i Jovan Bošković, a autor muzike je Frenki Bogićević.

Dušanka Belada muzičarka i rediteljka želi ovom predstavom da doprinese očuvanju životne sredine.

- Moja želja je da ovom predstavom probudimo svijest, kako kod djece tako i kod odraslih, da je svaki, pa i naš najmanji postupak prema očuvanju životne sredine važan, kao i to da svaki nemar izaziva posljedicu. Srećna sam što zajedno sa divnim mladim glumcima i saradnicima gradimo bogat svijet koji vjerujem da će đeci ostati u pamćenju. Nadam se da će ovo biti još jedna u nizu uspješnih saradnji sa umjetničkim ateljeom Arlekin, a posebna je čast što će ovo biti i prvi pozorišni projekat Centra za kulturu Prijestonice - navela je ona.

Za potrebe predstave “Misli zeleno” tekst je napisao Jovan Bošković.

- Zašto čovjek uništava svoju i okolinu drugih živih bića? Vjerujem da postoje dva razloga - manjak svijesti usljed brzog načina života i mnogo bitnije - manjak ljubavi. Manjak ljubavi prema sebi, prema životu i svim kreacijama ovoga svijeta. Cetinje, djeca i pozorište čine se kao odličan spoj da se stvari krenu polako ispravljati. Đeca moraju naučiti da vole pingvina, vjetar, stijenu...i nebo. Radujem se predstavi “Misli zeleno” i komunikaciji sa đecom kroz nju - izjavio je Bošković.

Predstava “Misli zeleno” osmišljena je u cilju osvješćivanja ekološke misli kod najmlađih, uzrasta od 4 do 10 godina. Glavni lik u predstavi je Pčela koja je, kao posljednja karika lanca ishrane, jedino biće koje svojim načinom života ne ugrožava život niti jednog drugog živog bića. Četiri od pet biljaka na svijetu opraše pčele i tako bivaju zaslužne za svaki treći zalogaj koji čovjek pojede. One svojim radom čuvaju planetu i primjerom pokazuju da planeta može biti mnogo bolje mjesto za život.

Umjetnički atelje Arlekin ove godine slavi jubilej - 10 godina rada.

Premijera predstave “Misli zeleno” planirana je za početak aprila na Cetinju i u Podgorici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 03:15