Sa protesta / -FOTO: MCCG/ DEJAN KALEZIć
08/04/2023 u 13:19 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Članovi CSO protestovali povodom usvojenog Granskog kolektivnog ugovora: Urušen nam je dignitet, ali nećemo ostati apatični i neaktivni

Uoči koncerta Crnogorskog simfonijskog orkestra u ime predstavnika umjetničkih zanimanja kontrabasista Vasilije Gagović iz CSO, podržan kolegama iz orkestra, kolegama iz administracije, tehnike i drugih službi Muzičkog centra Crne Gore, kao i glumacima iz svih državnih teatara - Crnogorskog narodnog pozorišta, Gradskog pozorišta Podgorica, Nikšićkog pozorišta i Kraljevskog pozorišta "Zetski dom", obratio se predstavnicima Ministarstva kulture i medija, Sindikatu kulture i javnosti.

Gagović je kazao da članovi CSO kao članovi najvećeg umjetničkog ansambla u zemlji odlučili su da koncert počnu obraćanjem javnosti "u nadi da će poruka prijateljstva i razuma dospjeti na adrese onih od kojih poslednjih par nedelja ne dobijamo razumijevanje".

Gagović je podsjetio da nedavno usvojenim Granskim kolektivom ugovorom za oblast kulture planiranja povećanja zarada 1850 radnika u kulturi su od 20 do 96 odsto. Ali za njih 150 koji obavljaju umjetničke, odnosno izvođačke poslove povećenje iznoi 3,5 odsto. Kako je istakao Gagović, u MCCG to obuhvata muzičare, dirigente, producente, a u Crnoj Gori i režisere, glumce, dramaturge, kostimografe, pisce, vajare i druge stvaraoce.

Usljed nezadovojavajućeg tretmana onih koji bi trebalo da zastupaju naše interese, dovedeni smo u situaciju da u vrijeme globalne krize vodimo borbu za dostojanstvo te lični i umjetnički integritet, kazao je on.

– Mi koji stojimo pred vama, mi smo nosioci osnovne djelatnosti svih kulturnih institucija, mi smo reprezenti u zemlji i inostranstvu, oni koje slušate i gledate na sceni, oni koji vam daju nove doživljaje, postavljaju pitanja, daju odgovore, koja vas duhovno oplemenjuju – kazao je Gagović i naglasio da CSO čine deficitarni kadrovi i da ovaj ansambl čine muzičari koji su školovani na našoj Muzičkoj akademiji, ali i najprestižnijim akademijama u regionu i inostranstvu "uz velika materijalna odricanja koje nosi stvaranje karijere profesionalnog muzičara".

On je podsjetio i da MCCG i Crnu Goru svojom kućom zovu i muzičari iz više drugih zemalja.

"On je rekao da je ispod frakova i haljina čovjek sa potrebama i problemima" istakao je Gagović i javno zapitao sve one koji su učestvovali u donošenju odluke koja je verifikovana novim Granskim kolektivnom ugovorom "kakvu poruku šaljete roditeljima djece koji odvajaju vrijeme i novac za školovanje budućeg profesionalnog muzičara"

– Urušen nam je dignitet, ali nećemo ostati apatični i neaktivni. Mi tražomo adekvatan tretman – poručio je Gagović naglašavajući da je muzika "naša ljubav ali i naš hljeb".

Nakon protesta CSO je pod dirigentskom upravom maestra Srboljuba Srbe Dinića izveo koncert, na kome je kao solista nastupio poznati srpski violončelista Dragan Đorđević.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 15:02