Aplauzi i nakolon publici / - M. VUJISIć
10/11/2023 u 10:57 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) CNP proslavilo 70 godina rada baletom "Infinitas" Narodnog pozorišta iz Beograda

Baletski triptih premijerno je izveden proljetos u čast stogodišnjice Beogradskog baleta

Baletski triptih "Infinitas", nastao u čast stogodišnjice Beogradskog baleta, sinoć je izveden u Crnogorskom narodnom pozorištu. Ovo gostovanje je ostvareno u sklopu obilježavanja sedam decenija postojanja i rada našeg nacionalnog teatra.

Triptih je nastao na osnovu koreografija regionalno priznatih umjetnika, Igora Кirova (Skoplje), Miloša Isailovića (Beograd) i Maše Кolar (Rijeka).

Ova baletska predstava istražuje različite aspekte baletske umjetnosti kroz tri jednočina baleta. Ova djela, izvedena na muziku čuvenih srpskih kompozitora Stanojla Rajičića, Enrika Josifa i Petra Кonjovića, otkrivaju bogatstvo baleta kao umjetničke forme.

Prvi dio triptiha - “Poema” Kirova, istražuje koncept portage za slobodom duše koja nikada ne prestaje da sanja. Ovo baletsko djelo nastalo je na muziku Stanojla Rajičića, koju izvodi Beogradska filharmonija (stari snimak).

Isailovićeva “Ptico, ne sklapaj svoja krila” (drugi dio) istražuje žudnju kao pokretača za oslobođenje i sazrijevanje. Muzika Enrika Josifa ovog baletskog djela, izvedena je kroz tri muzička medija koji čine originalni snimak Orkestra Narodnog pozorišta iz vremena nastanka ovog baleta, klavirsko izvođenje Vladimira Gligorića i muzičke dionice koje je komponovala Irena Popović po motivima znamenitog kompozitora.

Triptih zaokružuje “Simfonijski triptihon” Maše Kolar inspirisan je srpskim folklornim nasljeđem, pružajući raznolikost konstrasta i ritmova u plesu. Riječka koreografkinja je svoju baletsku predstavu inspirisanu srpskim muzičkim nasljeđen napravila na muziku Petra Konjovića.

Ova baletska izvedba, koja je izmamila salve aplauza, donosi duboke emocije i izražajnost putem pokreta i muzike, istovremeno slaveći bogatu kulturnu baštinu regiona, kazala je direktorka Beogradskog baleta Ana Pavlović

 

 

Ovim baletom nije bila namjera da se vrati prošlost i vrijeme kada su ova mzička djela premijerno izvedena, ali je postojala želja da se današnje generacije oslanjaju na poznate koreografe i jedno vreme koje je iza nas. 

- Zato smo posegli za muzičkim periodom od četrdesetih do osamdesetih godina prošlog vijeka, od Stanislava Rajčića, preko Enrika Josifa i Petra Konjovića - objasnila je Pavlović.

Balerina Milica Jević Drndarević je otkrila da joj je ovaj balet veoma značajan po tome što se vratila na scenu poslije veoma teške povrede. Zato umjeto u sve tri, igra u drugom komadu, "Prtice". Ulogu je priprema,a podjetila se, vježbajući otečenog koljena, ali isplatilo se. 

 

- U jednom tenutku pomislila sam da je kraj moje karijere, a onda sam odlučila da, bez obzira što mi je bilo otečeno koleno puno vode, što mi je pukao meniskus, a hrskavica oštećena, ja sam odlučila da premijerno igram u drugom baletu "Ptico, ne sklapaj svoja krila". Koreograf je imao razumevanja za moju situaciju i korake koje nisam mogla da izvedem jednostavno izostavio. Odigrala sam premijeru i zbog toga bila veoma srećna - objasnila je Jević Drndarević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 05:38